DEBATT

Utdanning

Velg yrkesfag!

Enten må vi importere fagarbeidere eller utdanne dem selv. Frp mener vi bør utdanne dem selv.

TOK GREP: Med Frp i regjering, gjorde vi flere grep for lærlingene. Lærlingtilskuddet ble økt, og det stilles strengere krav til bruk av lærlinger for å vinne offentlige anbud. I tillegg skal alle statlige etater og underliggende virksomheter ha lærlinger, skriver innsender. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
TOK GREP: Med Frp i regjering, gjorde vi flere grep for lærlingene. Lærlingtilskuddet ble økt, og det stilles strengere krav til bruk av lærlinger for å vinne offentlige anbud. I tillegg skal alle statlige etater og underliggende virksomheter ha lærlinger, skriver innsender. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

1. mars er fristen for å søke videregående opplæring. Mange unge står overfor et vanskelig valg når de må bestemme seg for utdanning og yrke.

Vi som har levd noen år, vet at livet ofte tar mange uante vendinger, og at det ikke er lett å planlegge som 15-åring, hva man skal gjøre resten av livet. Derfor er det vår jobb som foreldre, besteforeldre, onkler og tanter å rådgi så godt som vi kan, og mitt råd er utvilsomt at unge bør vurdere yrkesfag. Her er noen grunner til det:

Innenfor yrkesfag er det store muligheter i fremtiden. Seks av ti bedrifter hos NHO oppgir at de har behov for folk med yrkesfagutdanning og at de allerede i dag taper anbud på grunn av mangel på fagarbeidere. Samtidig anslår SSB at vi vil trenge nesten 100.000 flere fagarbeidere om 20 år. Da har vi to alternativer, enten importere dem eller utdanne dem selv. Frp mener vi bør utdanne dem selv.

Velger man yrkesfag og får et fagbrev, har man stor valgfrihet. Regjeringen har nemlig gjort det enklere å gå fra fagbrev til høyere utdanning. Ønsker man å bli ingeniør eller arkitekt, vil man utvilsomt være mer attraktiv i markedet om man har et fagbrev innen eksempelvis byggfag i bunn. Da har man også noe å falle tilbake på om høyere utdanning likevel viser seg å ikke være det riktige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer