Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Utdanning

Velg yrkesfag!

Enten må vi importere fagarbeidere eller utdanne dem selv. Frp mener vi bør utdanne dem selv.

TOK GREP: Med Frp i regjering, gjorde vi flere grep for lærlingene. Lærlingtilskuddet ble økt, og det stilles strengere krav til bruk av lærlinger for å vinne offentlige anbud. I tillegg skal alle statlige etater og underliggende virksomheter ha lærlinger, skriver innsender. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
TOK GREP: Med Frp i regjering, gjorde vi flere grep for lærlingene. Lærlingtilskuddet ble økt, og det stilles strengere krav til bruk av lærlinger for å vinne offentlige anbud. I tillegg skal alle statlige etater og underliggende virksomheter ha lærlinger, skriver innsender. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

1. mars er fristen for å søke videregående opplæring. Mange unge står overfor et vanskelig valg når de må bestemme seg for utdanning og yrke.

Vi som har levd noen år, vet at livet ofte tar mange uante vendinger, og at det ikke er lett å planlegge som 15-åring, hva man skal gjøre resten av livet. Derfor er det vår jobb som foreldre, besteforeldre, onkler og tanter å rådgi så godt som vi kan, og mitt råd er utvilsomt at unge bør vurdere yrkesfag. Her er noen grunner til det:

Innenfor yrkesfag er det store muligheter i fremtiden. Seks av ti bedrifter hos NHO oppgir at de har behov for folk med yrkesfagutdanning og at de allerede i dag taper anbud på grunn av mangel på fagarbeidere. Samtidig anslår SSB at vi vil trenge nesten 100.000 flere fagarbeidere om 20 år. Da har vi to alternativer, enten importere dem eller utdanne dem selv. Frp mener vi bør utdanne dem selv.

Velger man yrkesfag og får et fagbrev, har man stor valgfrihet. Regjeringen har nemlig gjort det enklere å gå fra fagbrev til høyere utdanning. Ønsker man å bli ingeniør eller arkitekt, vil man utvilsomt være mer attraktiv i markedet om man har et fagbrev innen eksempelvis byggfag i bunn. Da har man også noe å falle tilbake på om høyere utdanning likevel viser seg å ikke være det riktige.

En av grunnene til at mange elever ikke velger yrkesfag, er frykten for ikke å få læreplass. Med Fremskrittspartiet i regjering fikk vi gjort flere grep for å sikre at bedrifter har mulighet til å ansette lærlinger. Lærlingtilskuddet ble økt med ca. 25.000 kroner, og det stilles nå strengere krav til bruk av lærlinger for å vinne offentlige anbud. I tillegg stiller regjeringen nå krav til at alle statlige etater og underliggende virksomheter skal ha lærlinger

Fremskrittspartiet har alltid kjempet for et yrkesfagløft, og satsingen begynner nå å gi resultater. Fire år på rad har det blitt satt rekord i antall lærlingplasser.

Fortsatt står dessverre tusenvis uten tilbud om læreplass, men det rekrutteres stadig flere lærebedrifter, og pilene peker i riktig retning. Yrkesfag framstår som mer attraktivt for ungdom enn på lenge, og i år endres fagene slik at de er mer tilpasset næringslivets behov. I tillegg kommer det på plass friske midler til å fornye utstyrsparken på videregående skoler!

Frp skal jobbe videre for et fortsatt yrkesfagløft i årene som kommer, og sikre næringslivet tilgang på gode fagarbeidere!

Hele Norges coronakart