Velger bort vold

LOS ANGELES (Dagbladet): Arnold Schwarzenegger legger ned våpnene og har selv sensurert bort blodige voldsscener i sin nye film. Nå vil Hollywoods mest kjente voldsskuespiller posisjonere seg som framtidig politiker.

Selv hevder han imidlertid at hans nye holdning skyldes at han er blitt eldre og er mer opptatt av hva hans fire egne barn ser på.

- Vi må være forsiktige med hva vi viser til barna, sier mannen som uten særlig konkurranse har vært «Mr. Vold» på film i årtier, ikke minst i sine svært blodige «Terminator»-filmer.

Som medprodusent - og som den mektige skuespilleren han er - har han nektet flere voldsscener i «Den 6. dagen», som nylig hadde norgespremiere. Nå nekter han også å vise våpen på filmplakater og andre bilder.

Guvernør?

Flere mener imidlertid at hans nye, om ikke myke, men i alle fall noe mildere, stil skyldes at han som mangeårig ihuga republikaner forbereder full inntreden i den amerikanske politikken.

Ubekreftede meldinger går ut på at han vil stille til valg som guvernør i California, noe for øvrig også Reagen gjorde i sin yngre skuespillerdager.

Schwarzenegger bekrefter at han har vært spurt flere ganger om gå for senatet, kongressen eller guvernørembetet, men har utsatt sin politiske karriere inntil «det riktige tidspunktet».

Bodybuilderen fra landsbyen Graz i Østerrike som kom med en bag over skuldra, en neve dollar og full av drømmer til USA i 1969, er definitivt blitt eldre. Rynkene hans er nok ekstra tydelige siden han nettopp har kommet tilbake fra ferie under sola i Mexico.

Det er litt merkelig å se macho-actionhelten du er vokst opp med å se henge blodig, men i live etter et helikopter i kamuflasjedrakt, på vei vekk fra sin siste grusomme utsletting av alt liv, sitte og drikke kaffe på et luksushotell i Beverly Hills. Han opptrer som en dannet forretningsmann som er mer interessert i Nasdaq-kursen enn sin nye film.

- Under filminnspillingen fikk jeg tilbud om å investere penger i et nystartet selskap i Santa Barbara som skal klone kjæledyr. Jeg trodde at de visste om filmprosjektet og at det var derfor de kontaktet meg, men de kjente ikke til filmen. De ville ha meg med som investor, sier han rolig, med sin dype stemme og særegne aksent.

2 x Arnold

Penger og investeringer har han mye av, selv om hans kurs på «Hollywood-børsen» stupte etter hjerteoperasjonen for tre år siden. Men som i «Terminator»-filmene sa han: «I'll be back» - og Arnold har nå gjort filmbyens overbevisning om at han var ferdig som actionskuespiller til skamme.

- Investerte du i kloneselskapet?

- Nei, tilbudet hørtes for utrolig ut. Jeg trodde vi laget en film om en problemstilling som lå langt framme. Dette skjer mye raskere enn folk flest tror. Om fem år har vi det første klonede mennesket, fortsetter Schwarzenegger og drar den svære høyrehånda si over tredagersskjegget.

Du har kanskje allerede gjettet det; i «Den 6. dagen» er to Arnolder i sving, en som er klonet og en som tror han er den ekte. Den «ekte» Adam Gibson, som karakteren hans i filmen heter, jakter på den klonede, selvsagt i klassisk Arnold-stil med bomber og granater og helikoptre og heftige bilscener. Alt gjøres for å stoppe den kyniske kloneindustrien, uten blodige scener.

Ustoppelig

Selv om filmen har en skeptisk holdning til kloning, er ikke Arnold Schwarzenegger negativ til kloning.

- Ville du ha klonet bikkja di?

- Ja, hvorfor ikke? Hvis ungene griner og vil ha tilbake hunden, så er det jo en enkel løsning. Hvis det er så enkelt og så vanlig som det er i filmen, så har jeg ingen problemer med det. For mennesker kan det også fungere som medisin og forlenge livet til mange.

- Ingen store innvendinger?

- For meg handler dette om å være realistisk. Det går ikke an å stoppe utviklingen og forby kloning. Det er som å forby narkotika, salg av våpen og nedlasting av musikk fra Internett. Det er håpløst. Det må vi bare innse.

Skapdemokrat

Schwarzenegger ruller rundt på en kubansk sigar som han har fisket opp fra innerlomma. Den svære kubanske Churchill-sigaren av merket Romeo & Julieta som han leker med, er forbudt å importere til USA, men Schwarzenegger er Schwarzenegger. Blir han politiker for republikanerne, vil han i alle fall representere noe annet enn kjedelige bedhuskonservative med jesusglis.

- Jeg er en liberal republikaner. Det er mange ting jeg er uenig med Bush i. Jeg er for eksempel for selvbestemt abort - og jeg er imot oljeboring i Alaska. Og jeg er den første til å fortelle George W. Bush dette, fortsetter Schwarzenegger, som er inngiftet i Kennedy-familien. Han er gift med Maria Shriver, som leder nyhetssendinger på TV-kanalen NBC. Hennes mor, Eunice, er søster til de berømte Kennedy-brødrene John, Robert og Ted.

- Hva sier hun til at du stemmer republikansk og samtidig har så mange liberale standpunkt?

- Hun mener jeg er en skapdemokrat, så hun lever godt med meg, ler Schwarzenegger - og gliser bare slik Schwarzenegger kan gjøre det.

LEGGER OM STILEN: Best kjenner vi Arnold Schwartznegger som blodig, svett og hardtskytende actionhelt, her i filmen «Eraser» fra 1996. Som medprodusent i norgesaktuelle «Den 6. dagen», har han sensurert bort flere voldsscener.