KOMMENTARER

Radikaliserte velgere avgjør valget om en uke:

Velgerne er på straffetokt

En statsminister som stiller kabinettsspørsmål i egen regjering. Et Ap som har mistet seg selv og et Sp som funkler. Norsk politikk er ikke som før, skriver John O. Egeland.

MUNTERT AVBREKK: AP-leder Jonas Gahr Støre og SP-leder Trygve Slagsvold Vedum ler og klapper etter at Petter Pilgaard drakk opp råmelken de nettopp hadde melket fra kua. De tre deltok i en melkekonkurranse under Dyrskun i Seljord. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
MUNTERT AVBREKK: AP-leder Jonas Gahr Støre og SP-leder Trygve Slagsvold Vedum ler og klapper etter at Petter Pilgaard drakk opp råmelken de nettopp hadde melket fra kua. De tre deltok i en melkekonkurranse under Dyrskun i Seljord. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er ei uke igjen til valget og folket er på straffetokt. Tilliten til historiske styringspartier som Høyre, Venstre og Arbeiderpartiet er svekket. Flere velgere samler seg om partier med skarpere budskap som Senterpartiet, MDG, SV og Rødt. Også Frp merker at framgangen er rundt hjørnet. Valget på mandag handler om å velge representanter til kommunestyrer og fylkesting. Mange steder vil helt lokale spørsmål avgjøre utfallet. Samtidig finnes kraftfulle understrømmer som former det politiske landskapet i et lengre perspektiv. Først litt om hvor partiene står ei uke før valget.

Høyre beveger seg sidelengs og nedover på meningsmålingene. At Erna Solberg stilte kabinettsspørsmål i sin egen regjering på en pressekonferanse, er noe nytt i vår politiske historie. I strevet med å holde sammen sprikende staur i regjeringen, er Høyres politikk blitt lite synlig. Den er nå sentrert i Ernas person.

Internt i ledelsen og stortingsgruppa er Venstre meget godt fornøyd med innsats og resultat i bompengeforliket. Det blir nok tyngre å selge dette mangetydige kompromisset i velgermarkedet. Viktigst er at partiet har valgt en allianse med to sterke høyrepartier det ikke kan hamle opp med.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer