KOMMENTARER

Velgerne vender seg mot Trump

Selv republikanerne kritiserer presidenten.

TRØBBEL: Donald Trump utfordres på flere fronter. Her sammen med forsvarsminister Mark Esper og sjefen for militæret, general Mark A. Milley. Forsvarsministeren har sagt at Pentagon vil samarbeide med den pågående riksrettprosessen, angivelig mot Trumps vilje. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Scanpix
TRØBBEL: Donald Trump utfordres på flere fronter. Her sammen med forsvarsminister Mark Esper og sjefen for militæret, general Mark A. Milley. Forsvarsministeren har sagt at Pentagon vil samarbeide med den pågående riksrettprosessen, angivelig mot Trumps vilje. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Riksrettprosessen mot Donald Trump har avslørt at presidenten ikke er så usårbar som de utallige alvorlige anklagene mot ham har tydet på. Selv Mueller-etterforskningens mange funn om kriminelle og tvilsomme kontakter mellom Trump-leiren og den amerikanske erkefienden Russland, så ut til å prelle av. Inntil for noen uker siden var det lave odds for å tippe at han kom til å bli gjenvalgt i presidentvalget neste år.

Det store flertallet av amerikanske velgere har vært lunkne til å starte en riksrettprosess mot presidenten. Det er ikke rart. Det er tross alt en sikkerhetsventil Representantenes Hus skal benytte i nødstilfeller og som bare har vært brukt mot tre presidenter tidligere. Men stemningen snudde brått etter avsløringene av Donald Trumps samtale med Ukrainas president Volodymyr Zelensky, hvor Trump ba den nyvalgte presidenten om en tjeneste; å etterforske Joe Biden og hans sønn Hunter, i tillegg til en mulig innblanding i presidentvalget i 2016.

Nye meningsmålinger viser et merkbart skifte blant velgerne. Et klart flertall, 58 prosent, støtter nå demokratenes beslutning om å starte riksrettprosessen, og hele 49 prosent mener prosessen bør ende i riksrett og anmodning om å avsette presidenten, i følge en fersk meningsmåling i Washington Post. I den samme målingen ble velgerne spurt om Trump holder en tilstrekkelig høy etisk standard til å inneha presidentembete. 60 prosent sier nei. Godt over halvparten av velgerne mener altså at Trumps oppførsel gjør ham uegnet som president. Det er en hard dom over en sittende president.

Donald Trump har taklet prosessen med usedvanlig kraftige utfall selv til ham å være, og har gjort det som står i hans makt for å trenere og ødelegge prosessen. Den amerikanske EU-ambassadøren som angivelig har vært sentral i kontakten med Ukraina, sa seg først villig til å vitne for kongressen, men ble i siste øyeblikk nektet av Det hvite hus.

Det er flere grunner for Trump til å være urolig. Nå vender også trofaste republikanere seg mot ham.

Neida, det er ikke misbruk av presidentmakt som får sentrale republikanere til å kritisere Trump. Det er hans beslutning om å trekke amerikanske tropper ut av Syria og overgi kurderne til en brutal skjebne. Det har falt Washington-haukene tungt for brystet og selv kristenevangelistene klarer ikke svelge den kamelen. Beslutningen burde ikke overraske. Det var tross alt en viktig del av Trumps valgkampanje for tre år siden, å trekke amerikanske tropper ut av konfliktsoner. Men den politiske timingen på hjemmebane kunne ikke vært verre.

Den høylytte kritikken fra lojale støttespillere som Lindsay Graham og Mitch McConnell har så langt ikke blitt møtt med den rituelle overhøvlingen fra Trump og hans folk. Det minste tegn til utbrudd i de republikanske rekkene, blir vanligvis slått hardt ned på med sanksjoner som skremmer livskiten ut av andre. Nå lar han det passere; han trenger dem i riksrettprosessen.

Det er påfallende at så mange republikanere med ett kritiserer Trump i full åpenhet. Det pleide å være en risikosport som straffet seg hos velgerne i dagens polariserte klima. Også demokrater fra konservative valgdistrikt fikk kjørt seg etter at de stemte for å starte riksrettprosessen.

Men republikanere på gjenvalg, leser meningsmålinger som forteller at velgerne er i bevegelse når det gjelder synet på Trump. Det har alltid vært Trumps akilleshæl. Republikanernes lojalitet må ikke forveksles med tillit eller respekt. Den varer så lenge han sikrer velgere og valgseire, og akkurat nå nærmer målingene seg det kritiske punktet hvor beslutninger må tas om hvilken side du vil stå på når støvet har lagt seg.

Enn så lenge får Donald Trump god hjelp av demokratenes aldrende gjeng av kandidater. Joe Biden ser ut til å gå med i dragsuget av Ukraina-skandalen og Bernie Sanders hjerteproblemer. Elizabeth Warren er ikke stort yngre og dessuten kvinne. Den første kvinnelige presidenten må være den perfekte superkandidaten, selv mot en president som trues av riksrett. Pete Buttigieg er homofil. Kamala Harris er kvinne og minoritet.

Det kan til slutt redde Trump. At han er ingen av delene. Han er prototypen tross alt. En mann som når konfrontert med en beskyldning, svarer med å skryte av ugjerningen og be også Kina etterforske Biden og sønn. Frekkhetens nådegave er undervurdert som politisk verktøy. Trumps metode virker også her hjemme.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer