KOMMENTARER

Velgerne vender seg mot Trump

Selv republikanerne kritiserer presidenten.

TRØBBEL: Donald Trump utfordres på flere fronter. Her sammen med forsvarsminister Mark Esper og sjefen for militæret, general Mark A. Milley. Forsvarsministeren har sagt at Pentagon vil samarbeide med den pågående riksrettprosessen, angivelig mot Trumps vilje. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Scanpix
TRØBBEL: Donald Trump utfordres på flere fronter. Her sammen med forsvarsminister Mark Esper og sjefen for militæret, general Mark A. Milley. Forsvarsministeren har sagt at Pentagon vil samarbeide med den pågående riksrettprosessen, angivelig mot Trumps vilje. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Riksrettprosessen mot Donald Trump har avslørt at presidenten ikke er så usårbar som de utallige alvorlige anklagene mot ham har tydet på. Selv Mueller-etterforskningens mange funn om kriminelle og tvilsomme kontakter mellom Trump-leiren og den amerikanske erkefienden Russland, så ut til å prelle av. Inntil for noen uker siden var det lave odds for å tippe at han kom til å bli gjenvalgt i presidentvalget neste år.

Det store flertallet av amerikanske velgere har vært lunkne til å starte en riksrettprosess mot presidenten. Det er ikke rart. Det er tross alt en sikkerhetsventil Representantenes Hus skal benytte i nødstilfeller og som bare har vært brukt mot tre presidenter tidligere. Men stemningen snudde brått etter avsløringene av Donald Trumps samtale med Ukrainas president Volodymyr Zelensky, hvor Trump ba den nyvalgte presidenten om en tjeneste; å etterforske Joe Biden og hans sønn Hunter, i tillegg til en mulig innblanding i presidentvalget i 2016.

Nye meningsmålinger viser et merkbart skifte blant velgerne. Et klart flertall, 58 prosent, støtter nå demokratenes beslutning om å starte riksrettprosessen, og hele 49 prosent mener prosessen bør ende i riksrett og anmodning om å avsette presidenten, i følge en fersk meningsmåling i Washington Post. I den samme målingen ble velgerne spurt om Trump holder en tilstrekkelig høy etisk standard til å inneha presidentembete. 60 prosent sier nei. Godt over halvparten av velgerne mener altså at Trumps oppførsel gjør ham uegnet som president. Det er en hard dom over en sittende president.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer