Velgerne vet best

SVs oppdrag de neste årene bør være mer enn å skrike høyest at vi er mot alt den nye regjeringen foretar seg.

IKKE GODE NOK: «Jeg tror velgerne i stor grad har skjønt det de har stemt frem. Jeg tror det er så enkelt som at velgerne ikke har ment at våre løsninger er gode nok på områder som de er opptatt av», skriver SU-leder Halse. Foto: Anita Arntzen
IKKE GODE NOK: «Jeg tror velgerne i stor grad har skjønt det de har stemt frem. Jeg tror det er så enkelt som at velgerne ikke har ment at våre løsninger er gode nok på områder som de er opptatt av», skriver SU-leder Halse. Foto: Anita ArntzenVis mer
Debattinnlegg

Like sikkert som at valgnederlaget er et faktum er det at det florerer med høylytte teorier i partiet om hvorfor det gikk som det gikk. For dårlig kommunikasjon, for utydelige og ikke nok gjennomslag er forklaringer som går sin seiersgang i organisasjonen. Felles for de fleste forklaringer er at de har en klar tendens til å bruke valgnederlaget til å forklare standpunkter man hadde fra før. De som alltid har villet flytte partiet til venstre bruker resultatet som et argument for at vi må radikalisere oss, de som alltid har ønsket et større miljøfokus mener valget viser at vi ikke nådde godt nok ut til miljøvelgerne og de som har vært mot regjering bruker regjeringsdeltakelsen til å forklare valgnederlaget. I tillegg er det nok av stemmer som mener at Høyresiden har ført en uredelig valgkamp, ikke vært ærlige på hva de står for og på at velgerne egentlig er blitt ført bak lyset.

Jeg tror velgerne i stor grad har skjønt det de har stemt frem. Jeg tror det er så enkelt som at velgerne ikke har ment at våre løsninger er gode nok på områder som de er opptatt av. Det handler ikke om et skrik om mer privatisering i helsevesenet eller en nasjonal begeistring for karakterer fra 5. klasse eller redusert pappaperm. Vi har ganske enkelt ikke presentert gode nok løsninger på problemer som i aller høyeste grad er reelle.

Høyresiden har hatt rett når den har påpekt at vi har et helsevesen som ikke fungerer bra nok, som er for byråkratisk og som ser systemer fremfor pasienter. De har hatt rett når de påpeker at norsk økonomi har blitt for oljeavhengig og at industri som ikke er oljerelatert sliter i motbakke. Riktignok er det parodisk å mene at løsningen på disse utfordringene er å innføre mer butikk i helsevesenet eller å sette stadig nye investeringsrekorder offshore. Det er uansett ikke vanskelig å skjønne at velgerne kaster en regjering som er mer opptatt av å forsvare det bestående til siste blodsdråpe enn på å utarbeide nye ideer for å løse samfunnsproblemer som er åpenbare for mange mennesker.

SVs oppdrag de neste årene bør være langt mer enn å være de som skriker høyest at vi er mot alt den nye regjeringen foretar seg. Det må være et ideverksted for venstresiden som finner frem til de nye, solidariske løsningene på problemene til folk flest. Derfor håper jeg folk vil bruke energien sin på å diskutere politisk fornyelse og sørge for folkelig forankring fremfor enda en innadvendt diskusjon om rent kosmetiske endringer og omorganiseringer på venstresiden.

I helsevesenet føler ansatte mange steder så stor avmakt og arbeidsbelastning at de mener det neppe kan bli verre med borgerlig regjering. I industrien ser folk at statlig eide arbeidsplasser flyttes til lavkostland på bekostning av både klima, arbeidsmiljø og kvalitet. På boligmarkedet ser unge mennesker at foreldrenes lommebok er det som avgjør fremtidig livskvalitet. I integreringspolitikken ser vi at både storbyene og arbeidsmarkedet blir stadig mer etnisk delt og at vi er ute av stand til å finne bokommuner for over 4500 asylsøkere. Dette er alle områder som skriker etter politisk styring. Å finne gode svar på disse utfordringene vil være et stort skritt på veien mot å bli et venstreparti som faktisk når ut til folk.

Med et folkelig og fremtidsretta prosjekt i ryggen må partiet også ut på arbeidsplasser, i lokalsamfunn, idrettslag og utdanningsinstitusjoner for å bygge organisasjon. Det mest grunnleggende problemet, som har blitt solid avdekket denne valgkampen, er at partiet ikke har noe grunnfjell. I det vi ikke blir løftet frem av gode mediebølger finnes det ingen stor kjerne av tillitsvalgte som kan ta diskusjonene på røykehjørnet, i pauserommene, i klassen eller i halvfylla på et dårlig nachspiel. Å være tilstede der folk møtes må imidlertid ikke først og fremst handle om å banke inn vårt budskap, men om å lytte til folks erfaringer og bruke disse i utarbeidelsen av partiets praktiske politikk. Et valgnederlag et alltid bittert, men fører også med seg muligheter til å tenke nytt og større. Det forutsetter imidlertid at vi gir velgerne den samme tillitten som vi ønsker tilbake, tar deres signaler på alvor og fornyer oss i tiden som kommer.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.