LEDER

Velgernes tøffe dom

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Døm oss på vårt første budsjett, var regjeringens beskjed til utålmodige velgere gjennom det første året. Nå har dommen falt. Den er knusende. Hele 46 prosent mener det blå statsbudsjettet tar Norge i gal retning, ifølge Ipso MMIs måling for Dagbladet. Bare 22 prosent er fornøyd. Like nedslående for regjeringspartiene er partibarometeret. Velgerne straffer Høyre og Frp, mens det største opposisjonspartiet Ap gjør et hopp til 37,4 prosent.

Dagbladets måling i dag er ikke enestående. De siste dagene har en rekke målinger tegnet det samme bildet. Ap styrker seg og ligger på et nivå partiet ikke har vært vant med sida forrige århundre, mens Høyre og Frp går tilbake. I Sentios måling for Dagens Næringsliv før helga er til og med de rødgrønne igjen i flertall og Frp gjør sin dårligste måling siden byrået begynte med partimålinger i 1997. Beskjeden fra velgerne er sjelden entydig. Siv Jensens og regjeringens første budsjett får tommelen ned.

Selvransakelsen har allerede begynt. Partitopper velger den enkleste utvei og skylder på dårlig kommunikasjon. Særlig gjelder det formidlingen av uførereformen, som man mener regjeringen ensidig har fått pepper for, tross at hovedlinjene ble vedtatt under de rødgrønne. Det har regjeringen til en viss grad rett i, men må selv ta ansvar for det smålige kuttet i barnetillegget for uføre og for å foreslå kutt i sykelønnsordningen i strid med IA-avtalen, et forslag den allerede har gått tilbake på. Når blå politikere dessuten hever en moralsk pekefinger overfor en utsatt gruppe, har det vekket harme.

Da blir kontrasten til enorme skattelettelser til de rikeste og mest ressurssterke for grell, særlig for Frp-velgere. Siv Jensen nekter å ta det inn over seg. Hun mener «bråket» skyldes at regjeringen utfordrer Ap-staten, en retorikk som blir meningsløs i posisjon. Jensens problem er at mange av hennes velgere misliker Ap-staten i teorien, men ikke i praksis. Det er hennes egne velgere som sier nei til kursendringen i statsbudsjettet.

Uten tvil vil vi om noen uker høre at et godt budsjett er blitt bedre ved hjelp av Venstre og KrF. Ikke minst når det gjelder klima. Frp må igjen fire på noen av slagene de har vunnet. Det er godt nytt for Høyre, men ikke for Jensen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer