«Velkommen ... Dere nordmenn lar dere vel heller ikke skremme av været.»

Cherie Booth Blair (46) tok imot med åpne armer da Dagbladet kom på besøk. Britenes førstedame fortalte oss blant annet at Downing Street nummer 10 alltid vil være et spesielt hjem - av rent personlige grunner.

LONDON (Dagbladet): Cherie Booth Blair er en travel firebarnsmor som nyter stor suksess i sin juristkarriere. Hun er også ektemannens viktigste støttespiller. Cherie Booth er juristen og Cherie Blair er statsministerfruen. Statsministeren har ved flere anledninger uttrykt at det er Cherie som er selveste klippen i hans tilværelse. - Jeg tar meg ganske ofte tid til å være vertinne ved slike anledninger som dette, forteller hun til Dagbladet. Med tørre svale hender og et brunt blikk som møter vårt direkte hilser hun oss velkommen.

DET ER IMIDLERTID helt spesielle omstendigheter som gjør at vi er invitert til statsministerboligen.

Anledningen er de voldsomme konsekvensene britene nå erfarer at munn- og klovsykeepidemien bringer med seg. Etter ni uker har bilder av brennende dyr og ei delvis avstengt landsbygd skremt vettet av turistene.

I ankomstrommet blir vi møtt av vennlige vakter som sørger for at vi legger fra oss både mobiltelefoner og kamera før vi vandrer opp trappa der landets tidligere statsministere pryder de gule veggene. Vi føres gjennom Terrakottarommet og videre inn i det lyse, vakre Søylerommet. Der serveres te i hvitt porselen og småkaker slik bare britene kan.

- VELKOMMEN. Dette er et veldig spesielt hjem, og for oss har det blitt enda mer spesielt siden vi har fått barn her, forteller Cherie Blair.

Yngstemann i familien Blair, Leo, ble født 20. mai i fjor. Sammen med søsknene Euan, Nicholas og Katryn sørger den snart ett år gamle pjokken for at helt vanlige familieaktiviteter også er en stor del av hverdagen i den tradisjonsrike boligen.

Cherie er tydelig glad over å få vise fram det praktfulle hjemmet.

- Vi pusset opp for to år siden, og er stolte over resultatet. Vi har forsøkt å kombinere det tradisjonelle og gamle med moderne kunst og sølv. Vi håper dere liker dere her, smiler statsministerfruen.

- Dette er ikke bare en privat bolig, men også en av de viktigste adressene i verden. Her er det ikke bare historie, men også framtid, understreker Cherie.

HUN VANDRER RUNDT i salongen og håndhilser. På journalister og turistleder. Det glitrer i ringer og ørepynt. Til Dagbladets lesere sier Cherie Blair:

- Velkommen til Storbritannia, her er det åpent. Husk at vi har mye å by på, også av moderne kunst og spennende teater. Dere nordmenn lar dere vel heller ikke skremme av været, smiler hun.

Vi lar oss invitere med gjennom værelsene i Downing Street. Forært av George II til Sir Robert Walpole i 1732. Walpole var Englands første statsminister, og siden Benjamin Disraeli flyttet inn i boligen i 1877 har alle landets statsministere bodd der, med unntak av lord Salisbury.

Over peisen i værelset der offisielle middager finner sted, henger et gedigent portrett av George II. Veggen er solid engelsk eik. Bordet prydes av moderne sølvkandelabere. I den hvite salongen tar statsminister Blair imot sine utenlandske gjester. Det er sannsynligvis her den britiske regjeringssjefen vil samtale med Jens Stoltenberg, om han skulle komme på visitt.

I KABINETTROMMET møter statsministeren sine seniorministere hver torsdag morgen. Her kan terrassedørene åpnes, og er været godt hender det konferansen finner sted utendørs. Stolene står pent inntil det enorme bordet fra tidlig 1920-tall, med unntak av én.

Tradisjonen sier nemlig at statsministerens stol, for øvrig den eneste med armlener, skal stå vendt ut, slik at sjefen alltid kan komme hastende inn til møtet og sette seg ned uten å måtte fikle med å dra ut stolen.

Men selv om Cherie Blair ønsker å få utlendingene på ferie til Storbritannia, har statsministerparet selv for vane å legge feriene til Italia.

- Reiser familien Blair til Italia som vanlig denne sommeren?

- Først har vi et valg å ta oss av, kvitterer fru Blair vennlig.

7. juni er det lokalvalg. Etter all sannsynlighet blir det også parlamentsvalg den dagen. Da tyder alle meningsmålinger på at Tony Blair og New Labour vil gå av med seieren.

Dermed er det duket for flere år for familien Blair i den staselige boligen.