- Velkommen etter, Anne

Homo-Norge gleder seg over Anne Holts partnerskap. De tror den profilerte forfatteren kan vise vei ut av skapet for andre homofile.

Homo-Norge gleder seg over Anne Holts partnerskap. De tror den profilerte forfatteren kan vise vei ut av skapet for andre homofile.

Holt inngikk fredag partnerskap med Cappelen-redaktør Tine Kjær.

- En veldig oppmuntring for alle som jobber med homosaken, mener Karen-Christine Friele, homobevegelsens frontfigur gjennom 40 år.
- Anne har strevd, det har hun gjort. Og vi har jo visst om legningen hennes i mange år. Det har vært mye strid rundt henne i homokretser og mange mener hun har sendt ut feil signaler. Men nå har hun vist stort mot. Alle som bryter anonymiteten er hverdagshelter. Å ta det siste steget er en voldsom påkjenning. Det skal hun ha honnør for. Det gir stor signaleffekt når en kjendis bykser ut av skapet og sier «her er jeg», mener Friele.

Skaphomoer

Hun får støtte av redaktøren i homomagasinet Blikk, Arne Walderhaug.

- For hver eneste som står fram på godt eller vondt, skjer det noe med folks syn på homoseksuelle. Nå venter vi på resten av skaphomoene i Kjendis-Norge, sier Walderhaug og ramser opp en rekke kjente navn innen musikk- og tv-bransjen.

Men Blikk-redaktøren mener også at Holt skummer fløten av det arbeidet han og resten av homobevegelsen har gjort.
- Hun har hatt en rekke verv, men har aldri benyttet den sjansen til å tale de homofiles sak, sier han.

I likhet med Karen-Christine Friele har han lenge kjempet hardt for få flere kjente personer til å snakke åpent om sin homofile legning. Nå håper de den populære forfatteren skal komme sterkere på banen.

Flere kvinner i partnerskap
Flere kvinner i partnerskap Vis mer

- En gledens dag

- Det er bare veldig viktig at kjente personer også er homser og lesber i det offentlige rom. Jeg er glad for at Anne Holt nå er en offentlig lesbe, sier Geir Morstad, skuespiller i «Familiesagaen Syv Søstre».

- Dette er en gledens dag. Jeg vil gratulere Anne og kjæresten med partnerskapet, stråler musiker og skuespiller Anders Rogg.
- Jeg synes det er flott at Anne er lykkelig og har giftet seg, og at hun ikke lenger trenger å late som om hun ikke er lesbisk, sier filmkritiker Brita Møystad Engseth.

Viser vei

- Anne Holt er et voksent, solid og flott menneske. Og jeg vil ikke være med på at det var på tide at hun kom seg ut av skapet. Det er viktig og riktig at hun ikke har stått fram før hun følte at tida var inne. Dette er et signal til alle som lurer på om de skal komme ut. Hun viser vei for de usikre, sier skuespiller Terje Strømdahl.

- Jeg har nå aldri stått fram som homofil selv, jeg, sier Terje Schrøder i Great Garlic Girls.
- Jeg er aldri blitt spurt.

- Og?

- Jo da, du kan skrive at jeg er homofil. Selvsagt blir det lettere for andre homofile å være åpne når kjente personer står fram. Men det er ingen vits i å prøve å tvinge folk til å stå fram. Legning er ingen kjempesak, synes jeg.