Debatt: Barnehager

Velkommen etter, Høyre!

Høyre foreslår «nye» tiltak i barnehagesektoren. Problemet er bare at dette ikke er nye tiltak – det er tiltak som det rødgrønne byrådet allerede gjennomfører i dag.

IKKE NAIVE: I en sektor som blir stadig mer kommersialisert og dominert av store, internasjonale selskaper som ser gode muligheter for lukrative investeringer, skulle det bare mangle at kommunen driver tilsyn med hva pengene faktisk går til. Noe annet er naivt, skriver Inga Marte Thorkildsen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
IKKE NAIVE: I en sektor som blir stadig mer kommersialisert og dominert av store, internasjonale selskaper som ser gode muligheter for lukrative investeringer, skulle det bare mangle at kommunen driver tilsyn med hva pengene faktisk går til. Noe annet er naivt, skriver Inga Marte Thorkildsen. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Meninger

Høyres Nicolai Øyen Langfeldt bommer helt i sin kritikk av byrådets barnehagepolitikk i Dagbladet 2. mai.

Da byrådet overtok makten fra Høyre i 2015, hadde Oslo landets laveste barnehagedekning, både målt etter fylke og storby. Under halvparten av de ansatte i de kommunale barnehagene hadde relevant utdanning og under en tredjedel hadde barnehagelærerutdanning.

Dette har byrådet tatt tak i. I løpet av 2019 kommer vi i mål med å etablere 3000 flere barnehageplasser slik vi lovet før valget i 2015. Vi har fastsatt mål om 50 prosent barnehagelærere og 25 prosent fagarbeidere i barnehagene og er godt i gang med opptrappingen. Det har blant annet vært en økning i antall barne- og ungdomsarbeidere på 32 prosent siden 2015.

Hva gjorde Høyre? Jo, de sa opp bemanningsavtalen som Oslo hadde hatt siden 80-tallet. I årevis kuttet de kraftig i bydelsøkonomien, noe som gikk hardt ut over barnehagene. De påla alle ansatte å bruke kartleggingsverktøyet TRAS på alle barn, til titalls millioner kroner og mye frustrasjon fra dyktige fagfolk. De konkurranseutsatte barnehager til store protester fra foreldre og ansatte. De vedtok at alle nye barnehageplasser skulle bygges ut i privat regi, noe som førte til at områder med lavest barnehagedekning ble forsømt.

Og nå da? Nå foreslår de «nye» tiltak. Problemet er bare at dette ikke er nye tiltak – det er tiltak som det rødgrønne byrådet allerede gjennomfører i dag.

400 pedagogiske ledere har gjennomført lederutdanning og vi sørger for at styrere kan ta den nasjonale lederutdanningen gjennom å gi stipend til dem som fullfører. Vi har skjerpet kravet til norskkunnskaper for ansatte i barnehagene og gjennomfører for tiden omfattende språkopplæring i norsk for tospråklige barnehagemedarbeidere. Vi kartlegger målrettet de barna det er grunn til å være bekymret for, slik at ressursene i barnehagene kan brukes på det som virkelig er viktig. Barn skal ha tilgang til nok kompetente, språkkyndige og varme voksne, og få tid og rom til å leke og lære.

Og vi sikrer at offentlige skattekroner og foreldrebetaling faktisk går til barnehagene. Vi gjennomfører økonomiske tilsyn i private barnehager – noe som ikke ble gjort i det hele tatt under Høyre-byrådet. Så langt har Oslo kommune krevd tilbake 4,5 millioner kroner som følge av brudd på barnehageloven.

I en sektor som blir stadig mer kommersialisert og dominert av store, internasjonale selskaper som ser gode muligheter for lukrative investeringer, skulle det bare mangle at kommunen driver tilsyn med hva pengene faktisk går til. Noe annet er naivt.

Pengene som gis til barnehagene skal gå til økt bemanning, økt kvalitet, skikkelige lønns- og pensjonsforhold, og alt det som sikrer at barna våre får det beste barnehagetilbudet. Selv regjeringen har til slutt innsett at dette er et problem.

Velkommen etter, Høyre!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.