DEBATT

Coronaviruset:

Velkommen igjen! Forhåpentligvis

Jeg og alle andre i reiselivet er med på en nasjonal dugnad. Seks av ti frykter konkurs.

KLARER VI DETTE: Da kan vi igjen irritere oss over støyende gjester på nabobordet, andre gjesters søling av øl på sommerklærne våre, og en omelett som lar vente på seg.
 Foto: Robert S. Eik/Dagbladet
KLARER VI DETTE: Da kan vi igjen irritere oss over støyende gjester på nabobordet, andre gjesters søling av øl på sommerklærne våre, og en omelett som lar vente på seg. Foto: Robert S. Eik/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 107 000 +503
innlagt242 -3
døde 711 +4
påvist smittet 140 000 000+619.7K
døde 3 000 000 +11.6K
Se mer

Jeg savner byen min slik jeg elsker å oppleve den. Jeg savner et støyende nabobord med en vennegjeng som ikke har sett hverandre på en stund. Jeg savner å vente litt på en deilig omelett, fordi det er så mange andre som har lyst på omelett den dagen. Jeg savner at noen skumper borti meg med en øl på en stappfull uteservering. Og jeg savner et yrende liv av turister fra hele verden i Frognerparken og på Rådhusplassen.

Jeg og alle andre i reiselivet er med på en nasjonal dugnad. En dugnad som støtter opp om tiltakene for å begrense smitte, beskytte utsatte grupper og sørge for nødvendig kapasitet i helsevesenet. Dugnaden er viktig, men har store konsekvenser. Byen jeg elsker er i praksis stengt. Restauranter, hoteller, barer og kafeer har lukket dørene og permittert sine ansatte.

NHO Reiselivs undersøkelse blant medlemsbedriftene viser at seks av ti reiselivsbedrifter frykter konkurs. Altså, seks av dine og mine ti favorittsteder vil kanskje ikke være der når livet vender tilbake til normalen. Situasjonen forverrer seg raskt. Hele 72 prosent av serveringsstedene svarer at de har problemer med å betale regningene som forfaller snart. Da har de snart ikke noe valg. Siste omelett kan allerede være servert.

Samtidig får jeg tårer i øynene av å se støtteerklæringer og initiativer for å hjelpe reiselivsnæringen i en ekstremt krevende situasjon. Ett eksempel er Facebook-gruppen «Tilbring sommeren i Norge» som oppfordrer oss til å være turister i eget land i år. Nærmere 70 000 medlemmer deler ferietips og reisemål med hverandre, for å støtte næringer som lever av turisme i Norge. Det er kjærlighet i hvert innlegg.

Slike initiativer gir håp om at vi kan komme raskt og godt i gang igjen når tiden er inne. Før det skjer er vi avhengig av økonomisk hjelp. NHO Reiseliv jobber knallhardt for å hjelpe bedrifter som lider store økonomiske tap som en direkte konsekvens av coronasituasjonen. Regjeringens kompensasjonsordning er en god ordning og det er bra at regjeringen har prioritert å få dette på plass raskt. De har forstått alvoret. Vi fortsetter dialogen opp mot myndighetene for å få en enda mer treffsikker ordning. Alle med stort omsetningstap knyttet til korona må få kompensasjon.

Klarer vi dette sammen, både på kort sikt med økonomiske støtte- og kompensasjonsordninger, og på lengre sikt ved at vi alle bruker tilbudene vi har i nærområdet og landet vårt, så kan vi beholde det fantastiske mangfoldet vi har bygget opp over mange år. Da kan vi igjen irritere oss over støyende gjester på nabobordet, andre gjesters søling av øl på sommerklærne våre, og en omelett som lar vente på seg. Ting vi innerst inne elsker. Da kan vi som jobber i og for reiselivet ønske velkommen igjen. Forhåpentligvis.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 025 429 (19.1%)i Norge har fått dose nr 1
299 631 (5.58%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer