Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Velkommen til antropocen

En folkelig oppstand mot dem som har makt til å gjøre noe er kanskje det som må til for å rive klimamuren.

Tar vi kontrollen i antropocen - eller gjør naturen det?

Foto: Lars Myhren Holand/Dagbladet
Tar vi kontrollen i antropocen - eller gjør naturen det? Foto: Lars Myhren Holand/Dagbladet Vis mer
Meninger

Vi har nå trådt inn i antropocen - en ny tidsepoke der menneskenes virksomhet setter sitt preg på hele kloden. Farvel holocen - perioden på elleve tusen år som vi har brukt til å gå fra flintredskap til høyteknologi og klimakrise. Oppunder nordpolen svømmer en isbjørn med miljøgifter i kroppen for å nå et sikkert isflak. I Himalaya tørker livsviktige elver fra breene ut. Andre steder river flommer nådeløst med seg jord, hus og folk. Orkaner herjer der det før var trygt å bo. Tørke brer seg der det før var sikker avling. Temperaturen klatrer. Sakte, men uhyggelig sikkert stiger havet. I Lima tømmes en gigantisk hall for tusener av mennesker, mest menn i dress og slips. De klarte det ikke.

«Koordinert global respons» var håpet. Nå gjenstår plan B: At noen samfunn går foran og viser at det går an. Alle kjenner fienden: det er oss selv. Derfor kan vi gjøre noe: Er du en del av problemet, er du en del av løsningen. Forbilder finnes: Selvforsynte landsbyer som leverer energi og er på lag med atmosfæren. Hydrogenbiler, passivhus og solfangere. Solalderen er en spennende visjon. Ingen eier solenergien - den kan fritt lastes ned på ditt tak. Fremtidens samfunn vil være energigjerrig. Med mange smarte løsninger og kreative arbeidsplasser.

Eller en plan C? Kanskje den karismatiske lederen som får folk til å fylle gatene? Vi så en begynnelse i New York 22. september, da mer enn tre hundre tusen mennesker spontant samlet seg for å kreve handling. Mange storbyer hadde klimamarsjer samme dag. Koordinert og globalt. For det har vi i hvert fall i antropocen: Et globalt nettverk. Som kan mobilisere på kort varsel.

En tidlig morgen tror jeg det er løsningen. En eller flere karismatiske personer som omdanner felles fortvilelse til felles protest. Som får en skjult enighet fram i dagen. En folkelig oppstand mot dem som har makt til å gjøre noe. Vi har sett det allerede: Når folket står samlet opp, kan diktaturer kastes og Berlinmurer rives. Nå er det klimamurens tur. Tar vi kontrollen i antropocen - eller gjør naturen det?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media