DEBATT

Velkommen til barnehagefabrikken

Uten kjærlighet i barnehagen vil den bli en statisk industri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Fremtidens barnehager produserer produkter som skal ha nytteverdi i samfunnet, og som skal være uten feil og mangler. Regjeringen vil at disse produktene skal gå ut av industrien på samlebånd med like resultater. Rammene for det «normale barnet» blir trangere og trangere og voksne setter fokuset på prestasjon og resultater, ikke hvordan oppgavene utføres.

Med dette tankesettet blir barnet sett på som objekter som skal formes og fylles med kunnskap helt fra barnehagealder.

Hvem har ansvaret for at dette produktet samsvarer med forventningene? Foreldrene, politikerne, barnehagelærerne, lærerne eller barnet selv?

Omsorgsbegrepet blir i styringsdokumentene til barnehagen beskrevet som de primære behovene vi gir barnet i løpet av barnehagehverdagen, slike som mat, bleie, søvn o.l. Men - for å se barnet som subjekt, et enkeltindivid med egne tanker, følelser og kunnskap, må vi også gi det kjærlighet. Ikke all omsorg er kjærlighet, men all kjærlighet er omsorg. Førstelektor i pedagogikk, Kristin Rydjord Tholin ved Høgskolen i Vestfold, sier at omsorg er noe som defineres av mottaker og ikke av sender. Da er det vel slik at om mottaker skal oppleve omsorgen som kjærlig, må vi kjenne hvert enkelt barn og dets behov? For å ha mulighet til å bli kjent med hvert enkelt barn må barnehagelærerne skru opp hørestyrken og ha bedre tid med barna, ikke sitte med kartleggingsskjemaer og protokoller for å dokumentere alt mellom himmel og jord?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer