KOMMENTARER

Velkommen til de rikes rettsstat

Behovet for rettshjelp øker kraftig. Samtidig er lov og rett blitt et spørsmål om lommebok, ikke lovbok. Dette er den nye klassejussen, skriver John O. Egeland.

RETTEN: Vi har glemt at også rettferdigheten må gå med overskudd, skriver vår kommentator. Foto: NTB Scanpix
RETTEN: Vi har glemt at også rettferdigheten må gå med overskudd, skriver vår kommentator. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er gode tider for landets dyreste advokater. Timebetalingen svulmer og ligger nå på godt over 4000 kroner. De største advokatfirmaene har profittmarginer som andre virksomheter bare kan drømme om. En fersk oversikt i Dagens Næringsliv viser at landets største advokatfirma (Thommessen) i 2017 hadde driftsinntekter på 851 mill. og et resultat før skatt på 422 mill. Det gir en resultatgrad tett på 50 prosent. Og det er slett ikke enestående. Samtlige av de fem største advokatfirmaene lå på et liknende nivå, med BA-HR på topp med et resultat på over 60 prosent av driftsinntektene. Til sammen hadde de fem store et rekordoverskudd på nær to milliarder kroner. Over hundre advokater med status som partnere hadde i fjor en inntekt på over ti millioner.

Den økonomiske eliten blant advokatene betjener det betalingsvillige næringslivet, og beskjeftiger seg ikke med rettighetene til vanlige kjeltringer eller rettsbehovene hos folk flest. Det betyr ikke at timepriser og profittmarginer i denne gruppa er uten betydning for rettssamfunnet. Tvert i mot er de tårnhøye fortjenestene et viktig uttrykk for en farlig utvikling som gjelder hele det juridiske området. Generelt har prisnivået på juridiske tjenester nådd et nivå som gjør disse utilgjengelige for meget store grupper, ikke bare de svakeste blant oss. For å kvalifisere for fri rettshjelp må du i praksis være helt utslått økonomisk, eller pengelens asylsøker. Kommer du gjennom nåløyet er det ikke sikkert du får god hjelp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer