DEBATT

Kongens tale

Velkommen til et samfunn der vi er blitt overfølsomme for kritikk

Kongen har gode holdninger, men som et innspill i debatten om hva det er å være norsk var talen dårlig.

NORSK: Kong Harald greier ikke definere det norske, mener Tommy Sørbø. Her med dronning Sonja.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
NORSK: Kong Harald greier ikke definere det norske, mener Tommy Sørbø. Her med dronning Sonja. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Lederen i Antirasistisk senter, Rune Berglund Steen, kritiserer mitt innlegg om kongens tale, og mener at jeg ikke har skjønt at den i seg selv er et eksempel på våre liberale samfunnsverdier.

Joda, såpass fikk jeg nok med meg. Jeg synes kongens gjestfrie tale passet godt som et velkommen til en broket forsamling nordmenn på kongelig hagefest, og jeg er helt enig med Berglund Steen i at den åpne og inkluderende holdningen som kongen her demonstrerte kan være et eksempel til etterfølgelse.

At noen har latt seg inspirere av talen til å stå fram med sin legning er selvfølgelig flott, og viser med all tydelighet hvilken funksjon en slik tale kan ha.

Det er når omgivelsene tillegger denne talen historiske dimensjoner, slik også Berglund Steen gjør, at det må være på sin plass å vurdere om den faktisk fortjener noe slikt, uten å bli stemplet som fremmedfiendtlig Facebook-konge eller nettroll.

Sett med disse brillene er min hovedinnvending mot talen at den ikke følger opp det som den selv legger opp til, nemlig å karakterisere noen felles verdier og holdninger. For hvis Norge og det norske kun handlet om alt det som vi nordmenn til enhver tid måtte gjøre, mene, føle, tro, tenke og være, ja, så ville det ikke ha vært noen karakteristikk, kun en beskrivelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer