NORSK: Kong Harald greier ikke definere det norske, mener Tommy Sørbø. Her med dronning Sonja.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
NORSK: Kong Harald greier ikke definere det norske, mener Tommy Sørbø. Her med dronning Sonja. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Kongens tale

Velkommen til et samfunn der vi er blitt overfølsomme for kritikk

Kongen har gode holdninger, men som et innspill i debatten om hva det er å være norsk var talen dårlig.

Meninger

Lederen i Antirasistisk senter, Rune Berglund Steen, kritiserer mitt innlegg om kongens tale, og mener at jeg ikke har skjønt at den i seg selv er et eksempel på våre liberale samfunnsverdier.

Joda, såpass fikk jeg nok med meg. Jeg synes kongens gjestfrie tale passet godt som et velkommen til en broket forsamling nordmenn på kongelig hagefest, og jeg er helt enig med Berglund Steen i at den åpne og inkluderende holdningen som kongen her demonstrerte kan være et eksempel til etterfølgelse.

At noen har latt seg inspirere av talen til å stå fram med sin legning er selvfølgelig flott, og viser med all tydelighet hvilken funksjon en slik tale kan ha.

Det er når omgivelsene tillegger denne talen historiske dimensjoner, slik også Berglund Steen gjør, at det må være på sin plass å vurdere om den faktisk fortjener noe slikt, uten å bli stemplet som fremmedfiendtlig Facebook-konge eller nettroll.

Sett med disse brillene er min hovedinnvending mot talen at den ikke følger opp det som den selv legger opp til, nemlig å karakterisere noen felles verdier og holdninger. For hvis Norge og det norske kun handlet om alt det som vi nordmenn til enhver tid måtte gjøre, mene, føle, tro, tenke og være, ja, så ville det ikke ha vært noen karakteristikk, kun en beskrivelse.

Og skulle en slik beskrivelse være komplett så måtte den strengt tatt også ha også ha rommet for eksempel rasisme og fremmedfrykt.

Hvis jeg kom til Norge som innvandrer med forhåpninger om å bli integrert, så ville jeg naturligvis ha satt pris på å bli møtt med raushet og tillit, ikke minst fra sjefen sjøl, men jeg ville jo gjerne at noen også skulle kunne fortelle meg hva jeg skal bli integrert i.

Skjønt kan de ikke det, er jo det også et slags svar: «Velkommen til et samfunn der vi er blitt så krenkbare og overfølsomme for kritikk, at et hvert ønske om å definere noe oppfattes som et overgrep mot de eller det som faller utenfor definisjonen.»