Velkommen til haikuskolen!

Haikuskolen inviterer deg inn i en flere hundre år gamle diktform. Her vil du lære om haiku slik det opptrer i klassisk form, og slik haikudiktet skrives her i vesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Haikuskolen inviterer deg inn i en flere hundre år gamle diktform. Her vil du lære om haiku slik det opptrer i klassisk form, og slik haikudiktet skrives her i vesten.

Haiku er på mange måter det ultimate minimalistiske diktet! Men en diktform som likevel tar mål av seg å konkretisere hele verden i små og få detaljer. Intet mindre.

Verdens mest kjente haikudikt ble skrevet av dikteren Basho for snart firehundre år siden, og blant de mange her i vesten som har gjendiktet de gamle, japanske haikupoetene er lyrikeren Paal-Helge Haugen:

Gammal dam

Ein frosk hoppar:

Lyden av vatnet

'Froskediktet' kan stå som et godt eksempel på hva haikupoesi dreier seg om: en svært fortettet, litterær diktform som gir leseren opplevelsen av en totalitet - et dikt som alltid er større enn seg selv. Vi er vitne til et møte mellom det evige og det som skjer i øyeblikket. Eller som haikukjenneren Masahiko Inadomi uttrykker det: '...møtet mellom det som alltid er og det som blir til. Den gamle dammen symboliserer det evige, medan froskens rørsle syner det som skjer nett i augneblinken. Møtet mellom dei gir oss lyden frå vatnet, som for haiku-poeten Basho er livet sjølv. For han gjeld det å sjå ein samanheng i alt, i stort og smått'.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer