Velkommen til Havanna, Bergen

BERGEN (Dagbladet): Alle store festivaler må ha noen stjerner på plakaten, men det er sjelden det er der man finner de konsertopplevelsene som huskes.

Spørsmålet nå er: Når får Bergen en vennskapsavtale med Havanna? For like sikkert som at sola skinner under Ole Blues, er det Castros musikalske fotsoldater som finner rytmen bedre enn de fleste. Konserten med Vieja Trova Santiaguera ble like mye en happening som utstrålte ekte varme. De fem herrene i alderen 65 til 87 år spilte, sang og harmoniserte, smådanset og sjarmerte publikum i senk før et klimaks der halve salen dannet en lang rekke som endte opp på scenen. Men konserten ble forsinket. Den akustiske kvintetten nektet å gå på scenen før Il Presidente , festivalsjefen, hadde introdusert dem. For det gjorde han da Eliades Ochoa gjestet Bergen de to foregående åra. Og sånn ble det.

  • Ole Blues forutså tidlig Cuba-feberen - som i sommer kulminerer med Omara Portuondo på Maijazz og konserten med resten av gjengen fra «Buena Vista Social Club» på Molde-jazz. Men gamlingene, Viejo Trova, har ikke mye til overs for Ry Cooders prosjekt. De var selv med i en dokumentar i 1997, som druknet i oppstanden rundt «Buena Vista...». Reinaldo Hierrezuela La O medgir at «Buena Vista»-filmen har åpnet noen dører, men legger til: - Cuba har alltid vært åpent.
  • Gratistilbudene er dessverre få, men man trenger ikke blakke seg for gode musikkopplevelser. Og noen ganger er det nok å gå etter navnet, for eksempel gikk jeg rett fra den råtøffe belgiske rockabilly/blues-gjengen Seatsniffers - en gruppe også Robert Plant satte pris på - til de eksotiske svenskene Urban Turban. Og den aller eldste bluesen - i kombinasjon med saftige trønderskrøner - besørget tomannsbandet Jolly Jumper & Big Moe. Kjell Inge Brovoll og Jan Erik Moe smiler bredt etter strålende anmeldelse av «Searching the Desert for the Blues» (terningkast fem i Dagbladet) i amerikanske Blues Revue. Det jobbes nå for å få amerikansk distribusjon av plata, som er utgitt på eget selskap.