Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Velkommen til lesningens jihad

Samtiden vil forstå Koranen - og arrangere alkoholfrie slippfester.

ADVARSEL: Nytt nummer med ny redaktør. Samtiden ble lansert denne uka, med denne lappen på bordene. Foto: Geir Ramnefjell
ADVARSEL: Nytt nummer med ny redaktør. Samtiden ble lansert denne uka, med denne lappen på bordene. Foto: Geir Ramnefjell Vis mer
Kommentar

Det ærverdige tidsskriftet for politikk, litteratur og samfunnsspørsmål - Samtiden - har fått ny redaktør. Det merkes, og godt er det. Tidsskriftene har nok mistet litt av sin betydning i samfunnsdebatten de siste årene. Aktørene er blitt flere, tempoet på debattene høyere. Det krever stram regi og god konseptforståelse å nå gjennom, og akkurat dette er den tidligere forlagsredaktøren - nå redaktør i Samtiden - Christian Kjelstrup ekspert på.

Det er noe herlig politisk ukorrekt, i vår tid, å plukke ut Koranen som tema for sitt første nummer, med undertittelen «hva er det vi ikke forstår?». Vi skjønner Kjelstrup vet hvilke knapper han skal trykke på når han lanserer utgaven med et alkoholfritt debattarrangement, og dagen etter setter opp ei bod på Youngstorget i Oslo hvor han selger én bok: Koranen. Det blir oppmerksomhet av slikt. Og det skal ikke en redaktør, heller ikke en i Samtiden, være redd for.

Alkoholen kunne riktignok ha løftet lanseringsdebatten. Tre kompetente, internasjonale eksperter snakket litt på autopilot om hva islam egentlig er. Debattleder Åsne Seierstad kom ikke inn dypt nok inn i problemstillingene, utfordret ikke deltakerne slik at det ble virkelig interessant. Så før jeg begynte å bla i selve utgaven framsto hele opplegget mest som en gimmick. Gamle, kjente synspunkter pakket inn på ny.

Kjelstrup skriver i lederen sin at han vil ha en «lesningens jihad» (jihad betyr anstrengelse, legger han til), slik at vi gjør oss mer kjent med Koranen. Som litteraturviter vil han at den skal leses kritisk som en litterær tekst, selv om det er i strid med mange muslimers oppfatning av Koranen som hellig og ukrenkelig. Det skulle bare mangle, kan du si. En annen tilnærming ville være uaktuell for et nysgjerrig tidsskrift. Men oppfølgingen av ambisjonen er også god.

Her er grundige tekster om feminisme i islam av postdoktor Marianne Bøe, om Koranen og miljø av MDG-politiker Shoaib Sultan og om betydningen av tolkninger av Koranen, skrevet av Minerva-redaktør Nils August Andresen. Hans og flere av de andre artiklene er utstyrt med pedagogiske «snakkebobler», der artikkelforfatteren med en setning eller to sier hva de ønsker å oppnå med artikkel. Et godt grep. «Jeg skulle ønske at denne artikkelen første til at folk, spesielt ikke-muslimer, sluttet å si ‘Koranen forbyr’ eller ‘Koranen påbyr’. Og at folk tok seg bryet med å forstå hva som er utbredte tolkninger, og hvorfor», sier Andresen.

Og med det er det vel bare å ønske en god, lesningens jihad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media