Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Velkommen til «Trollywood»

På lokalradioen annonserer de etter barnepiker til Nicole Kidmans barn. Hver dag suser stjerner gjennom byen i mørke Volvoer. Men ellers går livet sin trege og rolige gang i småbyen Trollhättan - omdøpt til Trollywood denne vinteren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ti tusen av Trollhättans drøyt femti tusen innbyggere jobber enten hos Volvo eller Saab. Usedvanlig mange av dem har filmerfaring. I disse dager er det nøyaktig ti år siden Film i Väst ble dannet for å skape bedre muligheter for unge filmtalenter. Allerede tre år seinere ble den første langfilmen spilt inn.

I dag spilles over halvparten av alle svenske filmer inn i Trollhättan.

Lars von Trier tok med seg Catherine Deneuve og Björk hit for å spille inn «Dancer in the dark». Denne uka gikk von Trier i gang med innspillingen av sin nye film: «Dogville», med Nicole Kidman i hovedrollen. I seks uker skal Kidman, Lauren Bacall, James Caan, Stellan Skarsgård og resten av filmcrewet bo i Trollhättan.

Jakta viktigst: - Jeg hørte på lokalradioen at de søkte barnepiker til Nicole Kidmans barn. Så som du forstår, hele samfunnet her blir påvirket av filmstudioet, sier Mats Grahn. Han jobber til daglig som snekker, men kan også skryte på seg å ha spilt i filmer som «Tzatziki», «Dancer in the dark» og «Den beste sommeren».

- For noen år siden søkte de etter statister i lokalavisa. Jeg kjøpte en svart-hvitt-film og tok noen bilder av meg selv, og en stund seinere ringte de fra Film i Väst, forteller Grahn.

Siden har han blitt oppringt jevnt og trutt.

- I «Dancer in the dark» ville de ha meg med i en stor steppescene, men da sa jeg stopp. Jeg liker ikke å danse. Men det er moro å se hvordan en film blir til, og så synes ungene det er gøy hvis de ser meg i bakgrunnen i en film.

Grahn er allerede blitt oppringt med tilbud om en statistrolle i «Dogville».

- Men jeg sa nei. Jeg ville måttet ta fri fra jobben en hel uke, og så skal jeg på rådyrjakt den helga.

Øde by: Til tross for innrykket av filmstjerner de siste årene er ikke Trollhättan noen glamorøs by. I butikkene langs gågata er det «REA», men januarbleke svensker ser ikke ut til å bry seg. Halv ti en søndag kveld er det ikke et menneske å se i Trollhättan sentrum.

Saga Kino ligger mørklagt og forlatt, og først neste formiddag er det folk på plass i billettluka.

- Om Nicole Kidman kommer hit? He-he, nei det tviler jeg på. Kan hende vi får henne på lerretet. Ikke for det, jeg hørte noen snakke om at hun hadde vært på varehuset. Hvis jeg hadde møtt henne, hadde jeg ikke kjent henne igjen, sier Stig Karlsson. Nok en sindig trollhättbeboer som ikke lar seg affisere av stjernestatus og privatassistenter.

- Jeg pleide å gå her da jeg var guttunge, sier han og peker mot kinosalen.

- De forreste setene var billigst, men etter hvert som jeg ble eldre og begynte å gå ut med jenter satt vi bakerst, minnes Karlsson.

Munnkurv: Den eksentriske danske regissøren Lars von Trier lider av flyskrekk, derfor passer det ham bra å spille inn filmene sine i kjøreavstand fra København. «Dogville» har ifølge avisa Politiken et budsjett på 85 millioner kroner, hvorav halvparten er honorar til Kidman. Ifølge Dagens Næringsliv bidrar norske filmprodusenter med 600000 kroner. «Dogville» handler om den vakre Grace, som på 30-tallet flytter til den avsidesliggende byen Dogville. Hun oppdager etter hvert at de først så imøtekommende innbyggerne også har andre sider. Von Trier skal i stor grad benytte seg av lys og musikk for å øke den dramatiske stemningen, står det i en prosjektbeskrivelse, i motsetning til sine tidligere dogme-filmer, hvor han bare brukte naturlig lyd og lys.

Mandag denne uka var første innspillingsdag for «Dogville», men foreløpig hviler et mystikkens slør over prosjektet.

Alle involverte, til og med statistene, har fått munnkurv fram til pressekonferansen neste mandag.

- Premieren blir antakelig neste vår, er alt vi får vite av Lis Sødergran i Zentropas informasjonsavdeling.

Absurd: - Hvis jeg hadde hatt råd, skulle jeg begynt på den produsentutdannelsen de har hos Film i Väst, sier Johanna Lilja. Hun er resepsjonist i Företagens Hus, som holder til like ved Film i Väst. Lilja har vært med i flere filmer, både som statist og produksjonsassistent.

- Jeg fikk ikke betalt, bortsett fra mat- og sigarettpenger, men det er sånn det er i den bransjen. Det var interessant å se hvordan det foregår.

- Kunne du tenke deg å slutte i jobben din og satse på å jobbe med film hvis du fikk muligheten?

- Absolutt. Absolutt. Men jeg er jo heldig som jobber like ved. Her om dagen sto vi utenfor og røykte, og så kjørte Nicole Kidman forbi. Det blir absurd.

Spesielt: Noen kilometer utenfor Trollhättan ligger Ronnum gård. Her har Zentropa leid alle de seksti rommene fram til begynnelsen av mars.

Ifølge Trollhättans Tidning disponerer Nicole Kidman et eget hus på området, hvor det vanligvis bor personale.

- Det er jo en litt spesiell situasjon, men det går veldig bra. De fleste pressefolkene har oppført seg pent, sier sjefen på Ronnum, Anders Ericsson. Herregården er omgitt av sperrebånd og vakter.

Og jammen kommer ikke Kidman kjørende mens vi befinner oss på parkeringsplassen på Ronnum gård.

I regn og tåke er hun på vei til filmsettet etter lunsj. Langt fra Hollywood.

Lars von Trier

  • Født i 1956, vokste opp i et kulturradikalt hjem. Da hans jødiske far døde, fortalte moren at han ikke var von Triers egentlige far. Like etter døde moren også, og von Trier fikk et sammenbrudd og ble skilt fra sin kone.
  • Utdannet ved Den danske filmskolen. Sier han begynte å lage film fordi han var besatt av å ha kontroll. Gjorde seg bemerket med sin første langfilm «Europa» i 1991.
  • Dannet Dogme 95, som blant annet forlangte at filmene skulle lages med naturlig lys, få rekvisitter og filmes med håndholdte kameraer. Opplevde stor suksess med «Breaking the Waves» (1996) og «Dancer in the Dark» (1999).
  • Hans neste prosjekt, «Dogville», får premiere neste år. Lager også «Dimension», som ikke får premiere før i 2024; von Trier filmer to til tre minutter hvert år.

PÅ VEI TIL JOBB: Nicole Kidman på vei tilbake på filmsettet etter en rask lunsj på Ronnum gård. I seks uker skal hun bo her i Vest-Sverige sammen med sine to assistenter og to barn. Lokale jenter søkes til barnepiker.
<B>SA NEI:</B> Mats Grahn har vært statist i flere storfilmer, men til «Dogville» takker han nei. Han drar heller på jakt.
<B>IKKE AKKURAT HOLLYWOOD:</B> Selv om Trollhättan huser noen av filmverdenens største stjerner, er det lite glamor i byen. Og på regnfulle januardager holder folk seg helst hjemme.
<B>FILMDRØM:</B> Johanna Lilja hadde sluttet i jobben på dagen hvis hun fikk muligheten til å jobbe med film.
Hele Norges coronakart