Velkommen til vår nye slum!

Norge ligger på Europatoppen i innvandring og boligpriser. Men valgkampen handlet om andre ting. Mandag gir vi vårt stille ja til økte klasseskiller, skriver Kjetil Rolness.

KLASSESAMFUNNET 2.0: Hva skal vi da gjøre, vi som kunne tenke oss mer politisk styring over både befolkningsveksten og boligsituasjonen - noe som kan dempe utviklingen av Klassesamfunnet 2.0? spør vår lørdagsspaltist. Illustrasjon: Flu Hartberg
KLASSESAMFUNNET 2.0: Hva skal vi da gjøre, vi som kunne tenke oss mer politisk styring over både befolkningsveksten og boligsituasjonen - noe som kan dempe utviklingen av Klassesamfunnet 2.0? spør vår lørdagsspaltist. Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVÅL TÅRN er navnet på et «unikt og høystandard boligprosjekt» like utenfor gjerdet til sykehusområdet. 12 av leilighetene ble solgt første helg, den dyreste for 12 millioner. «Knallsalg av Ullevål-luksus», melder Finansavisen. Eiendomsselskapet kjøpte tomten for fem ganger takst, men vil tjene 80 millioner.

Boligfesten var ikke helt over likevel. Prisene steg med 2,4 prosent i august. OBOS-sjefen noterer «all time high», men advarer: «Vi kan ikke ha boligpriser ingen kan betale.»

JO, DET KAN VI. Noen kan til og med kreve 60-70000 pr. kvm - godt over markedspris - for nedslitte, trekkfulle leiligheter fulle av sopp og fukt. Hva i all verden. Hvor da? Cirka 20 meter fra Ullevål Tårn.

I 2001 hastesolgte kommunen alle blokkene med tjenesteboliger for lavlønte sykehusansatte, og førte beboerne ut i en årelang juridisk kamp for å få eie leiligheter de rettmessig har krav på. Høyesterett tilkjente dem forkjøpsrett, men avviste klagen på prisen - som nettopp ingen kan betale. Saken ligger nå hos Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

MILLIARDÆREN Ivar Tollefsen og hans beryktede Fredensborg Eiendomsselskap skaffet seg leilighetene for mindre enn 10000 pr. kvm, og har siden tjent grovt på utleie av tidligere sykeshusleiligheter både ved Ullevål og Sinsen, godt sponset av bydelenes sosialbudsjett, uten å trenge å vedlikeholde. Et nymalt totalrenoveringsobjekt på 40 kvm koster 10000 i måneden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer