Velkommen til verden!

375 072 barn ble født første nyttårsdag.

NYKOMMER PÅ KLODEN: Lille Malado fra Mali blir holdt av sin mor Masibiry. I Mali er forventet levealder for de som blir født i løpet av 2019 59 år, mens den i Norge er 83 år, ifølge FN-organisasjonen UNICEF. Foto: UNICEF
NYKOMMER PÅ KLODEN: Lille Malado fra Mali blir holdt av sin mor Masibiry. I Mali er forventet levealder for de som blir født i løpet av 2019 59 år, mens den i Norge er 83 år, ifølge FN-organisasjonen UNICEF. Foto: UNICEFVis mer
Meninger

I FJOR VAR DET 200 år siden den ungarske legen Ignaz Semmelweiss ble født. Han har et ærerikt ettermæle. Mot sterk motstand fra samtidas medisinske autoriteter gikk han til felts mot en av menneskehetens forbannelser: Barselfeber. Han oppdaget at dette fenomenet, som førte til en utbredt dødelighet blant fødende kvinner og nyfødte, skyldtes urenslighet –manglende innsikt om sammenhengen mellom infeksjoner og dårlige rutiner med hensyn til å vaske seg før man gikk inn på fødestua.

FØRSTE NYTTÅRSDAG blir jeg møtte av en pressemelding fra UNICEF. Av den går det fram at 375 072 barn blir født i løpet av årets første døgn. Flest nyttårsbarn blir født i India, deretter følger Kina, Nigeria, Pakistan, Indonesia, USA, Kongo og Bangladesh. I Norge fødes 160 barn. Men med den gode nyheten om antall nye verdensborgere følger noen mindre hyggelige, statistiske fakta. I løpet av 2017 døde én million nyfødte allerede den første dagen de levde. To og en halv million døde før det var gått en måned.

I ÅR ER DEN såkalte barnekonvensjonen 30 år gammel. Den forplikter regjeringer verden rundt til å gjøre sitt for å sørge for god helsetjeneste for alle barn. UNICEF kan se tilbake på framgang i kampen mot barnedødelighet, men det er langt igjen. Verden har en oppgave, og det er bare å støtte UNICEF i sitt viktige arbeid for å sørge for at gravide og fødende får betryggende forhold kloden rundt.

I 1968 SKREV Jens Bjørneboe et teaterstykket «Semmelweiss: Et antiautoritært skuespill». La oss håpe norske teatre kjenner sin besøkelsestid neste år, når dikterens 100 års jubileum skal feires. Stykket er aktuelt både av medisinske og politiske årsaker. La oss ellers i Dagbladets jubileumsår sitere Fredrik Stabell, som alltid hadde evnen til å se livets tross alt humoristiske sider: «Det kommer et menneske til verden hvert halve sekund. Det er selvfølgelig meget. På den annen side skal man ikke glemme at det her utlukkende dreier seg om ganske små barn.»

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.