- Vellaget, men urealistisk: Dette mener utenriks-ekspertene om «Okkupert»

Hadde premiere søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mange har ventet i spenning på søndagens tv-seriepremiere på TV 2.

Ikke bare har «Okkupert» store navn som Henrik Mestad og Ane Dahl Torp i hovedrollene, serien er TV 2s største dramasatsing noensinne og har fått solid forhåndsomtale etter at den russiske ambassaden i Oslo reagerte på at Russland framstilles som aggressor i serien.

Nå er første episode vist, og flere eksperter Dagbladet har snakket med mener serien svekkes av det urealistiske premisset om en EU-sanksjonert, russisk okkupasjon som følge av at Norge har stanset olje- og gassproduksjonen.

- EU ville aldri samarbeidet med Russland om noe slikt, og som en konkurrent til Norge på olje og gass ville Russland hatt stor nytte av at Norge stoppet sin egen produksjon, sier professor Janne Haaland Matlary ved Universitetet i Oslo.

Under pari Hun mener også det er for fjernt å forestille seg et USA som trer ut av NATO.

- Det ville være å legge Europa åpent for russisk innflytelse og mere til. NATO er også USAs fremste platform for innflytelse i Europa. Scenariet i serien er derfor dessverre under pari på tre sentrale punktene, sier Matlary som har sett flere av de første episodene i serien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.