- Vellaget, men urealistisk: Dette mener utenriks-ekspertene om «Okkupert»

Hadde premiere søndag.

(Dagbladet): Mange har ventet i spenning på søndagens tv-seriepremiere på TV 2.

Ikke bare har «Okkupert» store navn som Henrik Mestad og Ane Dahl Torp i hovedrollene, serien er TV 2s største dramasatsing noensinne og har fått solid forhåndsomtale etter at den russiske ambassaden i Oslo reagerte på at Russland framstilles som aggressor i serien.

Nå er første episode vist, og flere eksperter Dagbladet har snakket med mener serien svekkes av det urealistiske premisset om en EU-sanksjonert, russisk okkupasjon som følge av at Norge har stanset olje- og gassproduksjonen.

- EU ville aldri samarbeidet med Russland om noe slikt, og som en konkurrent til Norge på olje og gass ville Russland hatt stor nytte av at Norge stoppet sin egen produksjon, sier professor Janne Haaland Matlary ved Universitetet i Oslo.

Under pari Hun mener også det er for fjernt å forestille seg et USA som trer ut av NATO.

- Det ville være å legge Europa åpent for russisk innflytelse og mere til. NATO er også USAs fremste platform for innflytelse i Europa. Scenariet i serien er derfor dessverre under pari på tre sentrale punktene, sier Matlary som har sett flere av de første episodene i serien.

Hun synes det er synd serieskaperne ikke har kokt opp et mer troverdig bakteppe for handlingen.

- Drivet i selve serien er flott og spennende, men når plottet er uten troverdighet blir man ergerlig - det tar vekk spenningen, sier Matlary.

Aktuelt - Man lurer på hvorfor manusforfatterne har skrevet noe slikt, det er jo fullt mulig å lage et scenario hvor en stormakt intervenerer på en uklar måte, under radaren og uten å ty til helt ville forutsetninger. Om man tenker Russland, er hybridkrigføring i Ukraina ett  eksempel, finlandiseringen under den kalde krigen et annet. Det ironiske her er at nettopp hybride former for maktutøvelse er de sentrale i dag, med cyber- og informasjonskrigsvåpen, sier professoren.

- Hva synes du ellers om det du har sett av serien?

- Den virker veldig godt laget, rent filmatisk og med hensyn til skuespillerne og effekter, det er en riktig «rysare» som man vil se mer av, men den ødelegges som sagt av en story som er hinsides realitetenes verden. Glemmer man plottet og ser på konflikten det hybride skaper i et moderne samfunn, er det veldig aktuelt stoff, sier Matlary.

Firkanta Dagbladets Russland-ekspert Morten Strand mener serien skjemmes av stereotypier.

- De russiske diplomatene er framstilt som stereotype og firkanta, og bidrar med det til å skape fordomsfulle bilder. Men plottet er samtidig så uklart - fordi det er EU som bruker Russland til å invadere Norge - at det er vanskelig å snakke om russisk aggresjon, sier Strand.

ERGERLIG: Professor Janne Haaland Matlary mener det urealistiske plottet ødelegger for en ellers vellaget og spennende serie. Foto: HENNING LILLEGÅRD/Dagbladet.
ERGERLIG: Professor Janne Haaland Matlary mener det urealistiske plottet ødelegger for en ellers vellaget og spennende serie. Foto: HENNING LILLEGÅRD/Dagbladet. Vis mer

Heller ikke anmelderne har funnet grunn til heise flagget etter å ha sett «Okkupert». Både Dagbladet og VG ga serien treere, Aftenposten var noe mildere stemt og ga en firer.

Historiker Bård Larsen i den liberale tenketanken Civita har imidlertid mye bra å si om serien. Han har sett de første fem episodene.

- Serien pirker borti vår egen krigshistorie, med klare referanser til okkupasjonsperioden under Den andre verdenskrig, og hvordan det kunne ha gått dersom vi hadde valgt den danske løsningen - nemlig å akseptere et slags samarbeid med okkupasjonsmakten, slik danskene gjorde fram til 1943, sier Larsen.

Kontrafaktisk - Slik sett har serien en klar kontrafaktisk bakgrunn: Hva gjør myndighetene i en situasjon der de er satt under administrasjon, men velger å bli sittende? Hvilke kameler vil de svelge? Og hvordan manøvrerer pressen og sivilsamfunnet, sier historikeren.

- «Okkupert» pirker også i Russland som en høyaktuell trussel akkurat nå. Jeg vet de har jobbet med serien i mange år, så det kan ikke være intensjonelt, men det har skjedd ting som får en til å tenke at dette kanskje ikke er fullt så vilt som det ville framstått for bare to år siden, sier Larsen og tenker blant annet på Putins invasjon av Krim-halvøya.

- Serien rokker ved forestillingen om at vi lever ved historiens slutt og at den frie velferdsstaten er meislet i stein. Vi har godt av å kjenne litt på den usikkerheten ukrainerne har følt på kroppen, sier Bård Larsen.