Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Arbeiderpartiets landsmøte:

Vellykkede pusteøvelser

Arbeiderpartiet har fått en klarere strategi etter landsmøtet, men en rekke saker vil sette Støre på prøvelser fram mot valget.

LANDSMØTE: Jonas Gahr Støre under helgas landsmøte i Oslo. Foto: NTB Scanpix
LANDSMØTE: Jonas Gahr Støre under helgas landsmøte i Oslo. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Landsmøtet i Arbeiderpartiet skulle denne helga avklare politikken til landets største parti, og meisle ut strategien foran valgkampen.

Mye har fått en tydeligere retning. Skattepolitikken er nå avklart, det blir noe høyere skatter samtidig som landsmøtet avviste gjeninnføring av arveavgift. Arbeidslivspolitikken skiller seg tydelig fra hovedmotstander Høyre, med særlig gode tiltak mot sosial dumping. Partiet forsøker også å fronte næringspolitikken som et område hvor Ap og Høyre skiller tydelig lag, med en mer aktiv strategi rettet inn mot digitalisering og havnæring. Det siste kan finne gjenklang langs kysten, der næringslivet står midt i en krevende omstilling bort fra oljerelatert virksomhet.

Men landsmøtet viste også at det er en rekke saker som vil stille Jonas Gahr Støre på prøvelser fram mot valget. Saker hvor det nær sagt vil være umulig å formulere et tydelig budskap – en ekstra utfordring for en partileder som ikke har valgkampdueller som sin sterkeste egenskap.

Landsmøtet unngikk avstemning om den aller mest opprivende konfliktsaken, behandlingen av enslige, mindreårige asylsøkere. Det er åpenbart grunn til å endre på dagens praksis. Kompromisset er likevel ullent. Partiet går nå inn for at såkalte sårbarhetskriterier skal legges til grunn ved vurdering av om de unge asylsøkerne får fast eller midlertidig opphold. Dermed slipper man endring i regelverket, slik ledelsen kjempet hardt for å unngå. Det vil likevel være vanskelig for Ap å konkretisere nærmere hvordan dette vil slå ut, og saken vil være varm helt fram til valget.

Ledelsen har forsøkt å få partiet med på å bevare den kristne K-en i skolefaget KRLE, men led heldigvis nederlag på landsmøtet. Arbeiderpartiet står nå med begge beina i en konfliktsak der mange vil gjøre kristendom til en viktig markørsak i innvandringspolitikken. Støre skal nå forsvare partiets politikk, og samtidig tåle konfrontasjon med sitt tvisyn uten at det blir krøll og tungetale.

Det såkalte kompromisset om oljeutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja fikk overveldende flertall, men virker mest som en taktisk retrett fra partiledelsen. Ledelsen merket at motstanden mot å konsekvensutrede området var blitt sterk i partiet, og snekret et kompromiss som verner områder som uansett aldri ville vært aktuelle for leting – samtidig som det holder åpent de mest lovende områdene. Før feltene kan åpnes for utlysning må saken innom landsmøtet, lover kompromissforslaget. Alle hensyn skal med, ingenting er avklart.

Det virket som mange i Ap pustet lettet ut etter helgas landsmøte. Den spente stemningen forteller samtidig noe annet: Det er ikke opplagt at Jonas Gahr Støre har beredt grunnen for å bli Norges neste statsminister etter valget 11. september.