Vellykket andrebok fra Morton

Dickensk ondskap, stormfulle høyder, krim og kjærlighet.

||| ANMELDELSE: London 1913: En liten pike blir funnet forlatt og uten hukommelse på en brygge i Brisbane. Først som voksen får hun vite at hun kom med et skip fra England, og som gammel dame begynner hun å nøste opp trådene.
  Tre tidsplan De ender på Blackhurst gods i Cornwall, som sies å være hjemsøkt av ulykker og spøkelser. Dermed introduseres en berømt amerikansk maler og kjent barnebokforfatterinne, som forsvant på mystisk vis.
 
Hva skjedde med Nell? Australske Kate Morton gir oss svaret på tre tidsplan:

Det forrige århundreskiftet, der vi både er i et dickensk Fattig-London og på en stormfull høyde i Cornwall. 1970-tallet, der gamle Nell langsomt gjenerindrer sin tapte barndom. Og endelig vår tid, der Nells barnebarn, også hun med en tung skjebne, setter seg fore å avdekke hemmeligheten om sin avdøde mormor.

Sommervinner Som i Mortons anbefalelsesverdige debut «Tilbake til Riverton» er det åpenbart at Morton også i denne boka er sterkt inspirert av klassikerne. Kanskje tilfeldig følger hun samme oppskrift som suksessforfatteren av «Øya», Victoria Hislop, der en kvinne nøster opp tunge familiehemmeligheter.

Vellykket andrebok fra Morton

I motsetning til Hislop lykkes Morton også i sin bok nummer to. «Den glemte hagen» er en sikker vinner i sommersolen. Her er dickensk ondskap og krimaktige gåter, hemmelige ganger, løsrevne manuskript. Og, selvsagt, den store kjærligheten.

• Denne anmeldelsen stod på trykk i Dagbladet 29. juni 2009.