Vellykket kuppforsøk

Fiks, om ikke akkurat raffinert kuppfilm

Film: Hva er det med bankran som så til de grader fascinerer filmskapere? I «The Bank Job» møter vi nok en gang den småkriminelle, lett avdankete, men svært intelligente sjarmøren som får muligheten til å gjøre Det Store Kuppet. Nok en gang må han ofre familie og kjæreste for å få det til. Og nok en gang samler han sammen en gjeng med fargerike forbrytere: det tekniske geniet, den gjennomsympatiske utlendingen, den sofistikerte bedrageren og den naive kameraten. Sjangeren er så loslitt at den ble latterliggjort allerede for 50 år siden i den skarpe italienske komedien «Big Deal on Madonna Street», og som i det siste er videreført med mer eller mindre hell i blant andre «Heist» (2001) og «Ocean 11»-filmene.

«The Bank Job» omfavner klisjeene som om de skulle være en bunke nypressede sedler. Regissør Roger Donaldson («Thirteen Days») er en dugelig håndverker som er akkurat så oppriktig at de forslitte elementene ikke helt rekker å rasere troverdigheten eller bli irriterende. Dessuten blir han godt hjulpet av en stoisk tøff Jason Statham («Snatch») i hovedrollen. Men ikke skrap for hardt på filmens overflate. Dette er skjøre saker og trenger en smule overseende godvilje for ikke å falle helt fra hverandre.

Berømt kupp

Dramaet er basert på ett av britisk histories mest berømte kupp av en filial av Lloyds bank i 1971. Men filmskaperne har tatt seg en god del friheter og insinuerer vilt om det seremonielle britiske samfunnets mer perverse underliv. Det hele er langt mer underholdende enn det er politisk brennbart, all den tid filmen gjør svært fåfengte forsøk på å underbygge temmelig fantastiske påstander: At bankranerne egentlig handlet på oppdrag fra britisk etterretning for å hente ut noen kompromitterende fotografier av prinsesse Margareth som var lagret i hvelvet.

Jeg leste en gang at kuppsjangerens popularitet i filmbransjen skyldes at den har likheter med det å lage film. Produsenten er mesterhjernen, en lurendreier med få andre kvaliteter enn at han er god til å snakke for seg og kjenner folk med riktig kompetanse. Oppdraget består i å samle en uensartet og ukjent gruppe og få dem til å samarbeide. Og hvis komplottet lykkes, er gevinsten eventyrlig. Slik sett kan produsenten av «The Bank Job» være måtelig fornøyd. Men han kommer seg unna uten å bli arrestert.