Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vellykket Wallander

Spennende møte med far og datter Wallander.

FILM: Kurt Wallander er en av de mest vellykkede politiheltene i nordisk krim noensinne. Det skyldes ikke minst Henning Mankells evne til å skape et menneske av fyren, ikke bare en unyansert etterforskningsmaskin. Det har også regissør Kjell-Åke Andersson fått til i denne thrilleren, som bygger på Mankells siste bok om Wallander, hvor hans nyutdannede politidatter Linda har den største rollen.

Rå start

Filmen begynner stygt. Noen sprøyter et brennbart stoff på to svaner, setter fyr på dem og filmer når de flyr i døden. En eldre kvinne på skogstur ser det hele, og blir gjerningsmennenes neste offer.

Samtidig har Wallander (Krister Henriksson, som overtar etter Rolf Lassgård) sine problemer. Han har tenkt seg til Stockholm for å feire at Linda (Johanna Sällström) har tatt politieksamen, men tar feil av dagen og blir overrasket når hun allerede er på plass på politistasjonen i Ystad. Arbeidsforholdet mellom far og datter sjøsettes med andre ord i dårlig vær, og det er ingen lysning i sikte når Linda på egen hånd finner den døde kvinnen.

Forholdet mellom far og datter preger flere i filmen: Linda flytter midlertidig inn hos venninnen Anna, som ikke har sett faren sin på 25 år. En annen venninne har fått barn uten noen far involvert, et valg som opprører Anna så voldsomt at hun forsvinner. Og så skjer et nytt rystende drap, på et høyst uvanlig åsted.

Å lage gode thrillere er en vanskelig geskjeft, enten det gjøres på papir eller film. Spenningsnivået må holdes ved like tvers gjennom, overraskelsene må porsjoneres ut, personene må være til å tro på.

Barsk og sårbar

Med Mankells allerede gjennomarbeidede stoff som utgangspunkt, har dette blitt en thriller som er urovekkende spennende. Krister Henriksson er god som forsoffen etterforsker med pappakompleks, og Johanna Sällström lykkes i å få til en ung kvinne som både er barsk, målbevisst og sårbar.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media