Velmarinert Sondre

Feststund med storbandsus og en glitrende Lerche.

KONSERT: KONGSBERG (Dagbladet): Jazz og militærvesen er i utgangspunktet ikke kommensurable størrelser og Sondre Lerche er ingen dedikert jazzutøver. Men da han og hans glitrende Faces Down-kvartett konserterte med Marinemusikkens Storband på Kongsberg Jazzfestival i går ettermiddag, fant de hverandre i en kanon… unnskyld torpedokonsert som ble belønnet med huiing og stående applaus.

Det er mye kriseprat rundt det norske forsvaret, men hadde resten av det fungert like presist, offensivt og samspilt som Marinemusikken, ville Norge vært en militær stormakt. Under leder/arrangør Lars Erik Gudim beriket bandet et knippe Lerche-låter med effektive arrangementer spilt med fynd og klem, i forbilledlig allianse med Lerche og kvartetten.

Særlig Faces Down-pianist Erik Halvorsen lot til å kose seg i big band-selskapet, der han med et salig smil kjørte et par kor som fylte kontoen for jazz-kred til randen, og med lyden fra blåserne og kvartetten samlet i en lydproduksjon i toppklasse ble det virkelig en festopplevelse for lytterne under Tubaloon-taket. Og selvsagt ble det Sondre Lerche som toppet festen. Den nesten skremmende musikaliteten hans bæres nå fram av en sceneprofesjonalisme og uryddig sjarme som kan skru på smilet hos en gråstein når han synger med frasering, swingfølelse og timing.

I går var han rett og slett i særklasse enten han gikk løs på ballader, rockabilly eller simpelthen fine sanger i alskens tempi, og da spilte det mindre rolle om jazzgehalten var høy eller lav. En festivalkonsert på høyt internasjonalt nivå, måtte den la seg gjenta, og ikke bare der fartøy flyte kan.