Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Veloljet maskineri

Et skritt bakover, to til siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CD: Bak Kaizers Orchestras rekke med usannsynlige hitsingler ligger tre album med stadig eskalerende grad av konseptpreg. I 2005 nådde disse sitt klimaks i mesterverket «Maestro»; en galmanns rockeopera (bokstavelig talt) om en vendetta i et gjennomkorrupt sinnssykehus med en så komplisert, vag og schizofren handling at en lytter som følger med til slutt sitter igjen like usikker og forvirret som hovedpersonene. Etter noe slikt, kunne det bare gå to veier på albumfronten: Fullstendig overgivelse til Kaizers-universet, eller en nedtoning av konseptet. Bandet har da også gjort det klinkende klart i intervjuer at de med «Maskineri» går for det sistnevnte.

Forandringen både høres og synes. Pumpeorganist Helge Risa avbildes for første gang gassmaskeløs på coveret, den etter hvert så velkjente skrivemaskinfonten er byttet ut med et neonskilt, gitarist Terje Winterstø Røthings kone Ragnhild stiller som gjestevokalist, og på Kaizers første vaskekte danselåt – «9mm» – er det vitterlig kordamer. Budskapet er klart nok – dette er det ekstroverte og inkluderende Kaizers Orchestra.

Skjønt, refrenget på ovennevnte danselåt er en dødstrussel, så alt er ikke forandret. Bak hver eneste nynnbare melodi ligger fortsatt bare død, desperasjon, resignasjon og knuste drømmer, og det vanker fortsatt oljefat og pumpeorgel så det holder, det er bare porsjonene som er blitt mindre. «Maskineri» er en novellesamling der de foregående album var romaner, om du vil.

Om dette skiftet i stil er gjort for å gi bandet pusterom, eller om det er et bevisst grep for å spe på sin allerede enorme og militante fanskare, vites ikke. Men det er åpenbart tatt grep for å ikke skuffe dem som bare vil ha mer av det samme. «Bastard sønn» er, skrikende orddelingsfeil til tross, så Kaizers som en sang kan bli, på en god måte. Og plata rundes av med «Ond sirkel»,et klassisk stykke fylletristesse slik bare Geir Zahl kan skrive dem.

Så får fansen nesten tilgi dem at livefavoritten «Den sjette sansen» er utelatt fra sporlista.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!