Velpleiet skjegg er et våpenkappløp

Utbredt skjeggpleie fører til kunstig høye forventninger til hvordan menn bør se ut.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB ScanpixVis mer
Meninger

Menn taper på å ha et velpleiet skjegg, men det er ingenting de kan gjøre med det.

Skjeggvekst er magisk. Ved hjelp av høvler, børster og dyre skjeggoljer kan du løfte kvaliteten på utseendet ditt betraktelig. Skjegget former ansiktet. Arr og kviser skjules effektivt. Det er av stor verdi. Det er godt dokumentert at pene mennesker nyter større suksess, både på jobb og privat.

Men et velpleiet skjegg kommer ikke uten bivirkninger. Skjeggpleie koster både penger og tid, som kunne vært brukt på andre ting, for ikke å snakke om lidelsen dyra påføres i produksjonen av skjeggproduktene. Mer paradoksalt er det at kostnaden for menn som helhet er negativ.

I dag er det forventet at menn stiller nybarberte eller med nystusset hipsterskjegg når de forlater hjemmet. En mann med ustelt skjegg vil neppe nå opp, verken på jobb- eller sjekkemarkedet. Velpleiet skjegg er et våpenkappløp hvor mennene er tapere.

Når noen barberer seg eller velger å investere tid og penger i skjegg, vil andre raskt ta i bruk samme virkemiddel for å ikke tape i konkurransen. Til slutt fører utbredt skjeggpleie til kunstig høye forventninger til hvordan menn bør se ut. Det tvinger resten inn i folden. Bare dersom alle lot skjegget gro vilt, kunne mennene konkurrert om de samme knappe godene med et rettferdig utgangspunkt.

Utseende vil bety mye, uansett hvor mye vi prøver å bekjempe det. Alle menn har heller ikke god skjeggvekst og det vil verken være rettferdig eller mulig å komme fram til en regel om at skjegg bør forbys. Med mindre vi samtidig vedtar en lov mot slanking, hårvoks og slips.

----

Denne teksten er et svar på gårsdagens korn.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.