Velsigner NRK-slakt

Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland gir kringkastingssjef John G. Bernander frie tøyler til å slakte NRK. Distriktsraseringa blir bare blåbær i forhold til det NRK-sjefen nå planlegger å gjøre. Drøssvis av NRK-jobber vil trolig gå tapt.

I går fortalte Svarstad Haugland at hun vil ta NRK inn i momssystemet. Dette innebærer at alle tjenester som NRK produserer, vil bli konkurranseutsatt. Dermed kan Bernander sende et stort antall jobber ut av NRK-systemet.

Følgene av det nye momssystemet kan bli langt mer dramatiske enn Bernanders planer om å legge ned distriktskontorer. Likevel gir kulturministeren sin velsignelse.

Ja til slakt

Valgerd tror Bernander ikke vil utarme NRK, selv om hun har grepet inn overfor NRK-sjefens distriktskutt.

- Jeg tror Bernander og NRK kan ordne dette på best mulig måte for organisasjonen. Det er mange ting som ikke nødvendigvis må produseres i NRK-huset, men utenfor Marienlyst. Det tror jeg Bernander og NRK kan forvalte på en positiv måte, sier hun til Dagbladet.

Bernander vil allerede til neste år få mellom 110- 130 millioner kroner mer å rutte med:

- Dette vil gi NRK fleksibilitet på linje med andre bedrifter, blant annet knyttet til kjøp av eksterne tjenester og produkter, sier Bernander.

Administrasjon- og finansdirektør Tore Olaf Rimmereid i NRK vil ikke tallfeste hvor mange jobber som kan forsvinne:

- Vi har ikke konkrete planer om store outsoursingsprosjekt, men det vil være mer naturlig å vurdere det nå siden de økonomiske forutsetningene vil ligge bedre til rette for det. Vi vil gjøre løpende vurderinger i organisasjonen, og tilpasse antall ansatte etter den virksomheten som vi til enhver tid har.

I «knestående»

NRK Ressurser, som har ansvar for statskanalens infrastruktur og eiendomsforvaltning, har slanket staben fra 1200 til 900 årsverk.

Journalistenes talsmann i NRK, Sigmund Raanes, sier at statskanalen nå er i knestående etter å ha vært sengeliggende. Raanes er glad for at NRK slipper å betale moms på ekstern produksjon, men vil at NRK-ledelsen bør tenke seg godt om for å unngå en kulturell forflatning:

- Det er bekymringsfullt hvis ledelsen bruker pris som eneste kriterium for innkjøp. Vi har erfaring for at en god del av disse private produksjonsselskapene nærmest er å betrakte som «høker-selskaper», der de ansatte har elendige arbeidsbetingelser. Jeg kan ikke forstå at en allmennkringkaster som NRK vil ødelegge sin image ved å kjøpe inn produksjoner fra disse selskapene, sier Raanes.

- Det er ikke bare snakk om økonomi, men om også fleksibilitet og kvalitet. Men det er klart vi har som mål å konkurranseutsette denne delen mer enn tilfellet er i dag, sier Rimmereid i NRK.

Seerne skal ifølge kulturministeren betale 75 kroner mer - 1850 kroner - i lisens til neste år. Av dette får staten 12 prosent, men Bernander får kompensasjon på 150 millioner kroner gjennom Finansdepartementet.

ANGRENDE PETER: - Det er mange ting som ikke nødvendigvis må produseres i NRK-huset, men utenfor Marienlyst, fastslo kulturminister Valgerd Svarstad Haugland da hun la fram budsjettet i Nasjonalgalleriet, i Langgaardssalen med den kjente, gresk-spanske manieristen El Grecos mesterlige maleri av den angrende Peter.