Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Velsignet desemberdikter

Kjell Ivar Sandvik har skrevet månedens dikt for desember, «Alternativt forlate ham».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjell Ivar Sandvik (39) er en gjenganger på Diktkammeret. I det siste har han kalt seg St. Augustin, og det var ett av sanktens dikt, «Alternativt forlate ham», som ble månedens dikt for desember.

Bak seg har Kjell Ivar Sandvik en stor samling kammerdikt, skrevet både med og uten pseudonymet, og han har ofte vært med i månedsfinalene.

Gjendikter

At Sandvik jobber med en diktsamling er derfor ikke så overraskende. I tillegg har han over lengre tid også jobbet med å gjendikte en utenlansk forfatter til norsk.

Om det blir bok av det er usikkert, men Sandvik har fått originalforlagets velsignelse. Dermed gjenstår at et norsk forlag fatter interesse for boka. Hvilken forfatter det dreier seg om, er Sandvik derimot hemmelighetsfull med.

Les diktet:

Alternativt forlate ham

Skrevet av St. Augustin

Han tenker på den sorte dronningen

som går ved hans side, det hun sa

om at lydene av unge liv som går i vasken,

overdøver alt, det om kanskje å reise vekk

over havet med et skip hvis han kunne leve

med det, alternativt forlate hverandre

der veien skiller seg, fordi det

ser så naturlig ut.

Juryens kommentar:

Med sterk fortetting klarar diktaren her i løpet av få linjer å fange ei smertefull og rastlaus livsform. Og det utan at det blir skildrande eller moralsk eller noko anna enn poesi. Observasjonar og innsikter er fletta inn i ein vandrande dialog mellom eit par. Den eine parten får mytiske dimensjonar. Samstundes handlar diktet faktisk om dei vanlegaste av alle tema; havet, kjærleiken og døden. Men i ei original form som både er enkel og kompleks.

SANKT OG DIKTER: Kjell Ivar Sandvik skrev diktet «Alternativt forlate ham», som ble månedens dikt i årets siste måned.
Hele Norges coronakart