Velskrevet - og livløst

Man kan mistenke de fleste skrivende mennesker for å nære en drøm om en gang å skrive og få utgitt en roman. Finn Jor har i alle fall åpenbart gjort det, og nå, etter å ha utgitt godt et sekstitall bøker, har han i høst barslet med romanen «Kjærlighetens gjerninger».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Som kulturskribent har Jor mange gode sider. Han skriver godt og er vidsynt, allsidig og uhyre kunnskapsrik. Som romanforfatter avslører han seg imidlertid som en middelhavsfarer.

Dette betyr ikke at den aktuelle romanen er uinteressant eller mangler litterære kvaliteter. I lange passasjer er den velskrevet, og dessuten øser Jor også her fra sine omfattende kulturhistoriske kunnskapers brønn. Men romanen mangler liv, replikkene og dialogene knirker og har et oppstyltet preg. «Kjærlighetens gjerninger» er et fiksjonsverk, men det er kulturjournalisten som fører pennen, også når han aksler dikterkappen.

Ikke uventet er det den populære halvdokumentariske biografibølgen Jor har valgt å surfe på, og som den store Kierkegaard-kjenneren han er, overrasker det vel ikke at det er nettopp ham Jor har gitt seg i kast med. Nærmere bestemt er det det mye omskrevne forholdet mellom ham og hans forlovede, etatsrådens datter Regine Olsen, det handler om.

Kierkegaard er 90-årenes filosof framfor noen. Han blir lest, studert og diskutert som aldri før. Stadig kommer det ut nye bøker om ham: biografier, essays, filosofi light, lærde avhandlinger. Både mannens liv og bøkene hans fascinerer og taler åpenbart til noe i tida. Her opptrer etikk, estetikk, erotikk - og tro i - en salig blanding. Her handler det om Hin Enkelte, om spill, forstillelse og galskap, ikke om samfunnet og om rasjonell erkjennelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer