Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Velskrevet familiedrama

Grusomt, morsomt og uhyre velspilt skilsmissedrama i forfatterfamilie.

FILM: Snakkesalige intellektuelle newyorkere pleide å være Woody Allens bord. Med den halvveis selvbiografiske filmen «The Squid and the Whale» viser unge Noah Baumbach en svartere og grusommere variant av den urbane komedien.Det dreier seg om et skilsmissedrama sett fra barnas synsvinkel. 12-årige Frank (Owen Kline) og 16-årige Walt (Jesse Eisenberg) sympatiserer med henholdsvis mor (Laura Linney) og far (Jeff Daniels) i konflikten.Filmens tittel henspiller på en installasjon av en hval i kamp med en kjempeblekksprut på Museum of Natural History i New York. Men kampen står ikke bare mellom mor og far; de to sønnene er mer enn deltakende observatører, for å si det sånn.

Pappagutt

Dialogen går Woody Allen en høy gang når det gjelder drepende karakteristikker og løsmunnethet. Far er professor og forfatter, ikke særlig kommersielt vellykket, men med skyhøye tanker om egen betydning. Han omtaler Kafka som sin «forgjenger», og eldstesønnen Walt er en skikkelig etterplaprer som følger pappas råd i alt fra litterær smak til dame-eventyr. Han bebreider mor skilsmissen. Hun er pinlig åpen om sitt ulykkelige ekteskap og påfølgende utroskap.

Delt omsorg

Men verst er det at hun har fått antatt en roman som det prestisjetunge magasinet The New Yorker skal trykke et utdrag fra. Det er sannsynligvis et større slag for mannens ego enn hennes seksuelle eskapader.Lille Frank motsetter seg sterkt å være under delt omsorg etter at far har flyttet ut av familiens Brooklyn-hus til et mindre velstående strøk noen T-banestopp unna. Frank avreagerer med å onanere på skolebiblioteket.

Tennistaper

Flere metaforer for familiens frustrasjon er illustrerende og morsomme. Gjentatte tennisrunder eksponerer faren som en konkurransetype som ikke tåler å tape. Hans evige, bannende jakt etter parkeringsplass er også talende.Noah Baumbach, som har skrevet manus og regissert, har tidligere samarbeidet nært med Wes Anderson, som her står som produsent. Resultatet er en mangefasettert historie, svært gjenkjennelig i sin bittersøte realisme, uhyre velspilt av alle de fire aktørene og innimellom både grusom og morsom, slik virkelighetens familiedramaer ofte er.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling