Velskrevne og underholdende drømmer

Underholdende noveller for unge lesere, servert med svada fra forlaget.

«Et nytt årtusen står for døren. Egentlig er vel år 2000 et helt alminnelig år - som alle andre. Og allikevel. Det er noe spesielt ved dette å se fram mot et nytt årtusen. Et flunkende nytt millennium med tusen utfordringer og tusen muligheter.»

Runde tall

Slik presenteres novellesamlingen «Årtusendrømmer» på omslaget, og man kan vel ikke annet enn å glede seg over forlagets entusiasme. Med et flunkende nytt årtusenskifte følger som kjent ikke bare tusen utfordringer, men også muligheten til omfattende misbruk av ordet «millennium». Visst er det flott med et rundt og pent årstall, og selvfølgelig står mennesket på terskelen til sin egen framtid og alt det der. Spørsmålet er bare om en ellers interessant og sympatisk bok er tjent med dette evinnelige jubileumsmaset. Kanskje har man bevisst valgt å legge introduksjonslista lavt, siden «Årtusen-drømmer» synes å være ment for et ungdommelig publikum. Unge lesere bør imidlertid slippe å få høre at bokas noveller er «like mangfoldig spennende som den tiden og den verden vi lever i». Innsikt av denne typen kan jo eksempelvis oppnås gjennom lesning av selve boka.

Etter ovennevnte innvendinger, som for øvrig ikke er bagateller, er det på tide å understreke at boka faktisk har mye bra å tilby. Her finnes elleve noveller, skrevet av forfattere fra sju land. Mange serverer velskrevne drømmer, hva enten det gjelder tsjekkisk science fiction, drabantbytristesse fra Frankrike, muntre betraktninger om mediesamfunnets pris i Spania, eller noe så uvant som en piggsvinmonolog fra Norge.

Francois Bons historie om «Den nye byen», der mennesker knuges av ensomhet i en fransk betongjungel, er nok bokas litterære høydepunkt. Denne teksten formidler det største alvoret, gjennom en tilsynelatende nøktern skildring av isolasjon og følelseskulde - vel å merke med en anelse av håp.

Tankeløs

Vår egen Thorvald Steen leverer på sin side et kostelig brev til menneskeheten under tittelen «Farvel», forfattet av et bekymret piggsvin. Her får vi våre pass grundig påskrevet, for tankeløs og grusom framferd mot de små og vergeløse. Et slags lavmælt «J'accuse!» fra kompostbingen, en høflig bannbulle fra hekken - det har vi da også fortjent, i den ødelagte naturens navn: «Dette kan dere ikke snakke dere bort fra. Politikerne kan, men ikke dere. Ikke engang rottene har gjort dette mot oss. Vi er ikke interessert i å høre flere ord om hvor høyt dere elsker oss og om hvor yndige vi er. ...At dere har mage til å ta knekken på oss!»

Natur og teknologi

Også Klaus Hagerup bidrar i boka, med en kort historie som minner om menneskets plass et sted mellom natur og teknologi. Flere av forfatterne peker mer eller mindre direkte på nettopp dette, at vi ikke må glemme vårt biologiske opphav og våre moralske forpliktelser overfor dyr og natur. Strengt tatt har vi vel hørt det før, men samtidig kan det neppe sies for ofte. Boka som helhet er for øvrig både frisk og underholdende, med enkelte tilløp til mer krevende lesning. En grei start på vår flunkende nye framtid.