Velspilt og humoristisk om DDR

Sårt, men sjarmerende om Berlinmurens fall.

FILM: Den unge tv- og radioreparatøren Alex (Daniel Brühl) drømmer seg vekk fra det triste, traurige og innestenge Trabant-livet i Øst-Berlin. I oktober 1989 skjer det han har ventet på: I forbindelse med 40-årsjubileet for DDR oppstår det demonstrasjoner og kamper i gatene.

Alex deltar og blir arrestert rett foran øynene på sin mor (Katrin Sass). Hun er en dekorert kommunist og svært partitro. Mora får hjerteattakk og faller i koma.

Slik ligger hun i åtte måneder uten å få med seg de store omveltningene som skjer i et Tyskland på vei mot gjenforening. Når hun endelig våkner, gjør Alex alt for at den sengeliggende mora ikke skal oppdage at DDR har gått i oppløsning. Legen har sagt hun ikke tåler påkjenninger.

Regissør Wolfgang Becker gjør sitt til at vi ikke klarer annet enn å bli rørt over Alex\' innsats for at moras verdensbilde ikke skal rakne. Etter hvert som han strever med å holde mora fast i hennes gamle verden, bedriver han samtidig en sår og ikke smertefri nostalgisk søken tilbake til tida før markedsøkonomiens inntreden. Med den synker DDR-innbyggernes tro på seg selv i takt med stigende arbeidsledighet. Noen av påfunnene er i drøyeste laget, men likevel: Med presis, underfundig og smart humor blir dette en historieleksjon som forteller oss noe om livet på begge sider av Europas en gang så forhatte mur.