Velspilt og romantisk

Lett underholdende kostymedrama.

FILM: Følelsesfulle kostymedrama om en svunnen tid, om en kjent og kjær personlighet, eller om vond kjærlighet, vokser så å si på trær. «Den unge Jane Austen» skiller seg ikke vesentlig fra røkla, men filmen er godt gjennomarbeidet og inneholder et godt skuespillerensemble, og er derfor også severdig.

Anne Hathaway spiller den unge Jane Austen, og vi møter henne før hun ble forfatter. Handlingen utspiller seg den gangen Austen visstnok falt for mannen hun elsket resten av livet, Thomas Langlois Lefroy (James McAvoy), men som hun ikke fikk beholde lenger enn en sommer. Filmen er løst basert på faktiske hendelser og er skrevet i samarbeid med Jon Spence, som tidligere har skrevet boka «Becoming Jane Austen», som igjen er basert på brevene Austen skrev til sin søster Cassandra. Vel, nok om det.

Filmer som dette kan fort bli langtekkelige og handlingsfattige, der de går seg bort i rustikk, korsetter, overdådig rokkokointeriør og sødmefylt språk. Men «Den unge Jane Austen» makter å holde det både enkelt og elegant, og samtidig være øm og rørende. Og det er Hathaway og McAvoy som har skylden.

At Hathaway til stadighet blir utropt til den nye Julia Roberts er alt annet enn tilfeldig, og her tolker hun en ung, ironisk og standhaftig Austen på en glitrende måte. I det hele tatt gnistrer samspillet mellom de unge skuespillerne, og filmen får dermed nok gass helt til mål.

Likevel skulle jeg ønske at historien gjorde oss mer kjent med en av tidenes mest kjente forfattere. Og da mener jeg rent utover det faktum at også hun kunne bli hodestups forelsket.