Velspilt og velkjent

Slepen og leken trio med flere uttrykk.

LILLEHAMMER (Dagbladet): Stillferdig, med et anslag og en spillestil som mer enn antydet klassisk bakgrunn, satte pianisten Vassily Tsabropoulos en stillferdig tone for fredagsnattas gresk-norsk-engelske møte under Dølajazz.

Konsertens første avdeling var stort sett viet Tsabropoulos' komposisjoner, og ble et uhyre sobert spilt sett, trygt innenfor den moderne jazzens piano/bass/trommer-tradisjon. Harmoniene, trioens «interplay», vekslingene mellom soli og ensemblespill, komposisjonenes form - alt hadde et forbausende sterkt anstrøk av tidløshet og «standards» til originalmateriale å være, slik at lyttergleden kom til å ligge i bekreftelsen mer enn i møtet med noe nytt.

I det kortere andresettet tok trioen tak i Arild Andersen-komposisjoner og et par folketone-arrangementer med mer eksplisitte meloditemaer og kraftigere definert beat. Mindre introverte enn Tsabropolous', avstedkom låtene et både løsere og mer lekent musikalsk muskelspill, særlig fra Andersen og den gamle Soft Machine-helten, trommeslager John Marshall. Stemningsskiftet fikk også Tsabropolous til å slå noen sleggeslag i finsømmen, og slik ble det en konsert som fikk fram mye av det beste i to verdener, en «ja takk, begge deler»-konsert som varmet i den iskalde Lillehammer-natta.

Trioen spiller på Cosmopolite i Oslo i kveld, er i Vestfold tirsdag og går i Rainbow Studio for CD-innspilling for ECM i slutten av uka.