Veltegnet identitetskrise for de minste

Men «Hvem er Wilhelm?» kunne godt hatt mer brodd.

SNILL OG FILOSOFISK BILDEBOK:  Constance Ørbeck-Nilssen og Akin Duzakins andre bok om Wilhelm er en var og snill undrebok, som kunne tjent på mer motstand, både i ord og bilder. Illustrasjon: Akin Duzakin
SNILL OG FILOSOFISK BILDEBOK: Constance Ørbeck-Nilssen og Akin Duzakins andre bok om Wilhelm er en var og snill undrebok, som kunne tjent på mer motstand, både i ord og bilder. Illustrasjon: Akin Duzakin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Filosofiske barnebøker er i vinden. Fjorårets bok av Jostein Gaarder, «Det spørs,» besto utelukkende av eksistensielle spørsmål til barna.

I Constance Ørbeck-Nilssens nye bildebok baler en liten gutt med ett av de store spørsmålene. Han lurer: Hvem er jeg? Eller mer presist: «Hvem er Wilhelm?»

Harmoni Wilhelm er en tenksom gutt. Han grubler på dette ene, store mysteriet, og spør dem rundt seg.

Du er en drøm som ble virkelig, sier mor. Du er min beste venn, svarer morfar. Du er den du er, sier far.

Svarene er like forskjellig som de voksne Wilhelm spør. Like fullt er Wilhelm heldig. Han lever en drømmebarndom, med mange, oppmerksomme voksne rundt seg. Men ett lite brudd i all harmonien legger Ørbeck-Nilssen inn; Wilhelms møte med de store gutta.

Det er lurt gjort. Ikke bare nyanserer møtet bildet av en overmåte idyllisk barndom, men det problematiserer også Wilhelms søken.

For hvis andre skal definere ham - hvis det er det mor eller morfar sier som gjelder -  så gjelder det kanskje også når de store gutta sier at han er en reddhare?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer