Velvet Underground-album nærmer seg en pris på 750 000

Sjelden skive til salgs på Ebay.

(Dagbladet.no): Av og til lønner det seg å stikke innom et bruktmarked. I 2002 rotet kanadieren Warren Hill rundt i en eske plater som var til salgs i New York. Blant albumene fant han en tolvtommer merket med «Velvet Underground. 4-25-66. Att N. Dolph». Hill kjøpte plata for 75 cent.

I skrivende stund er høyeste bud på 120 300 dollar (rundt 737 00 norske kroner) for albumet «VELVET UNDERGROUND & NICO 1966 Acetate LP ANDY WARHOL».

Unikt

Demoalbumet, trykket i 1966, er fra innspillingen av et av rockens klassiske album, «Velvet Underground & Nico», i Scepter Studios. Studio-oppholdet var finansiert av Andy Warhol og nevnte N. Dolph (Norman Dolph som i 1966 jobbet i plateselskapet Columbia).

Warren Hill viste frem plata til en kompis og sammen skjønte de fort at Hill muligens hadde gjort sitt livs platekjøp. Hill sporet opp Dolph som bekreftet at plata var ekte og unik, og funnet ble raskt plukket opp av musikkmedia over hele verden. Og nå er det altså til salgs.

Fanatiske

Første bud var på drøye 26 dollar, men siden har 163 bud presset prisen opp til nåværende sum. Hvordan kan et album være verdt så mye?

- Det er et par grunner til det. Velvet Underground er et samleverdig band med en rekke fanatiske samlere. I tillegg er platesamlere blitt ganske etablerte og utrolig kjøpesterke, sier Jon Vidar Bergan til Dagbladet.no.

TIL SALGS: En meget sjelden tolvtommer av Velvet Underground. Faksimile: EBAY
TIL SALGS: En meget sjelden tolvtommer av Velvet Underground. Faksimile: EBAY Vis mer

Bergan er forfatter av «Store Rock- og Popleksikon», guru på popquiz og en ivrig platesamler.

Sjelden

Han forteller videre at et førstetrykk av The Quarry Mens «That\'ll Be The Day» er en av skivene som regnes blant de mest verdifulle.

The Quarry Men var forløperen til The Beatles og med på innspillingen var George Harrison, Paul McCartney og John Lennon. Skiva eies i dag av McCartney og magasinet Record Collector anslår verdien til rundt 100 000 pund (over 1.2 millioner norske kroner).

- Men denne plata blir nok aldri solgt. Det er nettopp det som gjør Ebay-auksjonen av Velvet Underground-albumet spesiell. Det er veldig sjelden at så unike plater legges ut for salg, sier Bergan.

Og hvis du er interessert, så må du legge inn bud innen 8. desember.

Velvet Underground-album nærmer seg en pris på 750 000
ORIGINALEN:</B> Velvet Underground & Nico er et av rockens klassiske album.
LOU REED:</B> Artisten Lou Reed ble verdenskjent som frontfigur i Velvet Underground.