Vemmelig vakkert

TROMSØ: Med slapp penis og napoleonshatt. Som brud og transe. Kunstneren Willibald Storn stiller ut seg selv i Tromsø, i store nakenportretter overstrødd med vakker heslighet. Solidaritet er budskapet.

Som kitschmaleren Odd Nerdrum liker Storn å posere for seg selv. Naken eller ikledd smakløse kvinneklær, og med penisen godt synlig. Kanskje vulgært, men ikke kitsch.

- Jeg forstår ikke hva Nerdrum mener med kitsch. For meg er kitsch et surrogat for god kvalitet. Folk som setter seg på danskeferja for å kjøpe billig brennevin og pølse, det er kitsch, sier Storn til Dagbladet.

Vakkert, ikke ekkelt

Selvfølgelig vil kunstneren provosere, men synes selv portrettene er mer vakre enn ekle.

- I hvilket portrett synes du selv du er vakrest?

- Som brud, svarer han og ler. I serien «Brude suite», «tilegnet alle avvikere og undertrykte i fantasien», poserer Storn som opprømt brud med prinsessekrone og brudekjole fra Fretex. - Jeg kjøper alle kvinneklærne mine på Fretex. Da jeg kom over denne brudekjolen, måtte jeg bare ha den, og ut av kjolen kom det en serie.

- Er det utvalget på Fretex som bestemmer temaene i selvportrettene dine?

- Det kan det være, ofte blir bildene og veien til mens jeg går, fortsetter han. Andre effekter kunstneren bruker i sine selvportretter, er dokker og teddybjørner, kjetting og nagler, blod og gørr.

Adjø solidaritet

- Men jeg fotograferer ikke meg selv og min egen kropp fordi jeg er selvsentrert. Når jeg dekorerer kroppen min med klær og maling, gir jeg den en funksjon og et budskap, sier Willibald Storn. Ett av hans hovedbudskap er solidaritet, solidaritet med alle undertrykte: Barn, seksuelle avvikere, krigens ofre, og mennesker som holdes nede på grunn av rase. - Det er krig overalt, og her i Norge tenker vi bare «faen, kan de ikke ordne opp der nede». Vi som kunstnere må i alle fall føle solidaritet, og det er på tide vi begynner å lage politiske bilder igjen, sier kunstneren, som selv har vokst opp i krig. Som barn i Østerrike under andre verdenskrig opplevde han å bli bombet og drevet vekk. Både faren og onkelen døde i krigen. I tillegg til de sterke selvportrettene stiller Storn også ut norsk natur, små glimt fra Cuba, Stockholm og Afrika, store fotoprints, og en serie om sin egen søster Gretl. Storn er årets festivalkunstner under Tromsø internasjonale filmfestival og Nordlysfestivalen. Han regner det som tvilsomt at folk vil strømme til fotoutstillingen. Til tross for 40 år som kunstner i Norge, har han aldri vært noen publikumsmagnet.

- Nordmenn vil behages, derfor synes de ikke det er så jævlig gjevt, det jeg gjør, sier kunstneren.