Vemodig om ansvar

«Lekestue» er en roman som har brodd mot mange sider ved det moderne norske samfunn: I høy grad handler det om barnehager: «Jeg har lenge mistenkt foreldrene for å være fornøyde bare de har et sted å deponere ungene. Nå er jeg sikker. De gir faen.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I annen omgang dreier det seg følgelig om foreldregenerasjonen. De urolige familieforholdene, setteforeldrene, der man aldri kan være sikker på hvem som er i fars eller mors sted. Oppdragelsesmetodene: Hvilken modell følger vi i år? «Trondheims-modellen», «Roestrøm-modellen», «Erenshaug», «Halden-modellen», «Bergens-modellen»? «Far?» «Nei, kjæresten til mor.» Særlig må man vokte seg for å tråkke førskolelærerne på tærne.

Uklart

Er man ute etter å finne heftige debattemner gir boken mer enn nok stoff. Og det ender ikke med barnehagene og uklare foreldresituasjoner. Maktstrukturene i lærersituasjonen får sitt pass, eller sine pass, rikelig påskrevet: «Feminin organisasjonskultur er det samme som null organisasjonskultur. Enten er man venninne eller fiende.»

Det ender ikke engang der. Studentkollektiver er som familier: farsroller, attpåklatter. Det er ikke lov å kritisere lillebror. Barn er jo så nærtagende i enogtjueårsalderen. «Thomas trur han slipper å jobbe så lenge ingen gir ham glemmekryss.» «Jeg trur Thomas forveksler studielånet med sosialhjelp.» «August måned er en dødperiode - mellom det gamle og det nye studielånet.» «Trygd er betalt fritid. Det er bare å finne frem golfkøllene.» «Trur du at vi i framtida kommer til å skremme unga våre med Lånekassa, hvis de ikke spiser opp grønnsakene sine?»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer