Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vender tommelen ned for Facebook

Er det noen som husker dot com?

HELE VEIEN TIL BANKEN: God stemning blant sentrale Facebook-ansatte med Mark Zuckerberg i spissen, da verdens støste nettsamfunn gikk på børs fredag for en uke siden. Siden har markedet straffet Facebook-aksjen hardt. Foto: SCANPIX
HELE VEIEN TIL BANKEN: God stemning blant sentrale Facebook-ansatte med Mark Zuckerberg i spissen, da verdens støste nettsamfunn gikk på børs fredag for en uke siden. Siden har markedet straffet Facebook-aksjen hardt. Foto: SCANPIX Vis mer

Facebook-siden min renner over av søppel. «NN sendte deg en forespørsel i Texas HoldEm Poker».  «YY sendte deg en forespørsel i MyCalendar - Birthdays». Strømmen av irriterende varslinger og uønskede gruppeinnmeldinger tar aldri slutt.

Slik blir det når man forsøker å skape inntektsstrømmer i verdens største nettsamfunn, ved å slippe kommersielle aktører inn med sine spill og nettprodukter, og ved å gjøre det vanskelig eller umulig for brukerne å reservere seg mot den interne søppelposten.

AT FACEBOOK trenger inntektene, er blitt relativt tydelig etter at selskapet gikk på børs forrige fredag. En av historiens mest spektakulære børsnoteringer omtales nå som en av de mest mislykkede.

Det brukes ord som katastrofe, flopp og skandale.

AKSJEKURSEN har falt omkring 30 prosent siden høyeste notering åpningsdagen, og fortsatte å falle mot 31-tallet på fredag.

Det svir, ikke minst for de mange småsparerne som hadde håpet å ta del i et finanseventyr.

Morgan Stanley, meglerhuset som sto for børsnoteringen, kritiseres både for å ha overpriset aksjen og for å ha holdt tilbake informasjon om nye og lavere estimater for Facebooks inntektspotensiale. Investorer går til sak, og det amerikanske finanstilsynet rasler med sablene.

NOTERINGEN på teknologibørsen NASDAQ priset selskapet til 623 millarder kroner, eller rundt 100 ganger fjoråresresultatet. En mer vanlig og edruelig prising er ti ganger overskuddet.

Til sammenlikning er Statoil priset til rundt 400 milliarder kroner, mens Google ble priset til 138 milliarder ved børsnoteringen i 2004.

Som resten av aksjonærene har Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg allerede mistet 30 øre av hver krone, men med sine 28,4 prosent er han fortsatt god for nær 100 milliarder kroner.

Det er omtrent like mye som Norges tre rikeste, John Fredriksen, Olav Thon og Odd Reitan, til sammen.

DET FINNES DEM som mener at børsnoteringen av Facebook ikke bør kalles en fiasko. Også andre teknologiselskaper er blitt priset svært høyt, og prisingen etter den siste ukas kursjustering vil ikke være så urimelig om selskapet når budsjettmålene for neste år.

Men foreløpig sliter Facebook kraftig  med å omsette ufattelige 900 millioner brukere i solide og forutsigbare  inntektsstrømmer.

Spesielt annonsesalget er utfordrende. Det sies at Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg ikke liker reklame, og at de delvis brukertilpassede reklamebannerne er lite effektive. I en undersøkelse utført av CNBC svarte hele 83 prosent at de sjelden eller aldri klikker på en Facebook-annonse.

Bedre blir det ikke av at en stadig større andel av bruken skjer fra Facebook-applikasjoner på mobile enheter, der det foreløpig er reklamefritt.

AKSJEMARKEDET styres langt på vei av frykt og grådighet. De av oss som var med under dot com-bølgen på siste halvdel av 1990-tallet, husker hvor fort opptur kan snu til total nedtur. Det skjer neppe med Facebook, og det kan ikke utelukkes at selskapet vil gjøre kritikken til skamme.

En viktig lærdom av dot com-epoken er også at nettkonsepter som manglet økomnomisk bærekraft i en tidlig fase, likevel viser seg å bli sentrale i våre digitale liv på lang sikt. Det er et kjennetegn ved  revolusjoner som den vi har vært gjennom de siste 15 årene at teknologi og forbrukeradferd løper foran pengestrømmen.

Likevel er det forbløffende hvor mange som ser ut til å ha glemt at det kan være kjekt med en viss sammenheng mellom prising og realverdi.

LIKER IKKE: Facebook-aksjen har falt omkring 30 prosent siden børsnoteringen, som nå betegnes av mange som en fiasko.
LIKER IKKE: Facebook-aksjen har falt omkring 30 prosent siden børsnoteringen, som nå betegnes av mange som en fiasko. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling