Venezia er paparazzienes paradis

Filmfestivalen i gang.

VENEZIA (Dagbladet.no): 61 nye spillefilmer, hvorav 55 er rene verdenspremierer. Det er blant annet hva filmfestivalen i Venezia har å by på – en festival som satser knallhardt på engelske og amerikanske filmer i år.

Da Dagbladet.no besøkte Palazzo del Cinema i filmbyen tirsdag kveld var forberedelsene i sin siste fase. De siste støvflekkene ble pusset av den røde løperen, tv-selskapene testet at kameraene fungerte, og politiet gjorde seg klare til å holde paparazziene unna stjerner som Jude Law, Scarlett Johansson, Brad Pitt og George Clooney.

I morgen åpnes festivalen med Keira Knightleys «Atonement». Det er på langt nær det eneste filmhøydepunktet i dagene som kommer.

Dylan-forventninger

Allerede torsdag følges det opp med Michael Caine og Jude Law i nyinnspillingen av 70-tallsklassikeren «Sleuth», i tillegg til Oscar-vinner Ang Lees nye erotiske thriller «Lust, Caution».

Senere kommer nye filmer med George Clooney («Michael Clayton») og Scarlett Johansson («The Nanny Diaries» og Woody Allens «Cassandra’s Dream»), samt de siste arbeidene til regissører som Brian DePalma («Redacted») og Paul Haggis («In The Valley of Elah»).

Den filmen det kanskje er knyttet aller størst spenning til er den uortodokse Bob Dylan-biografien «I’m Not There», der seks ulike skuespillere – blant dem Cate Blanchett – spiller Dylan.

Wilson på sykehus

SISTE FINPUSSEN: Et italiensk tv-team legger siste hånd på forberedelsene før morgendagens åpningsdag i Venezia. Kunstverket i bakgrunnen er laget av Dante Ferretti. Foto: JOAKIM THORKILDSEN
SISTE FINPUSSEN: Et italiensk tv-team legger siste hånd på forberedelsene før morgendagens åpningsdag i Venezia. Kunstverket i bakgrunnen er laget av Dante Ferretti. Foto: JOAKIM THORKILDSEN Vis mer

En som trolig ikke kommer, er Owen Wilson. Han skulle etter planen ha vært her for å promotere kompis og samarbeidspartner Wes Andersons nye film «The Darjeeling Limited», men befinner seg for tiden på sykehus i Los Angeles.

Ifølge Hollywood Reporter er det usikkert om han er i stand til å ta på seg mer jobbing i tida som kommer.

Ingen norske filmer er tatt ut til noen av programmene i Venezia, men filmen «Far North» – innspilt på Svalbard og i Målselv – skal vises utenfor konkurranse.

Flere norske skuespillere er med i filmen, som også er co-produsert av norske Petter Borgli.

- En ny fase

Det mest iøyenfallende ved den røde løperen i Venezia er den store rivingskula som tilsynelatende har gått gjennom veggen på filmpalasset, og som stjernene skal passere på catwalken før visningen av deres filmer.

Kunstverket er designet av Dante Ferretti.

- Dette er definitivt et signal om at det kommer en ny fase i filmfestivalens historie. Om vi ikke fortsetter å utvikle oss, vil Venezia bare fortsette å gjenta seg selv, blekne og så dø ut, sier kunstnerisk direktør Marco Mueller til Variety.

FESTIVALSJEFENE: Marco Muller (til høyre) og Davide Croff satser tungt på engelskspråklige filmer i år.
PÅ PLASS: Keira Knightley på vei inn til hotellet, for å lade opp til lansering av åpningsfilmen «Atonement».