KOMMENTARER

Venezuelas fallitt

President Nicolás Maduro leder Venezuela på rett vei mot grøfta. «Chavismen», som han skulle videreføre til «den høyeste sosiale lykke», har spilt fallitt.

I LYKKELAND: Demonstranter i sammenstøt med Nasjonalgarden i hovedstaden Caracas lørdag. Minst 37 mennesker er drept under opptøyene i byer over hele landet den siste tida. Foto: AFP / Scanpix /JUAN BARRETO
I LYKKELAND: Demonstranter i sammenstøt med Nasjonalgarden i hovedstaden Caracas lørdag. Minst 37 mennesker er drept under opptøyene i byer over hele landet den siste tida. Foto: AFP / Scanpix /JUAN BARRETO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Man skulle nesten ikke tro det var mulig. Men Venezuela, et fra naturen rikt land, med verdens største reserver av olje og tidligere et rikt jordbruk, er i full økonomisk, sosial og politisk krise. Landet har ikke tålt femten år med «chavisme». I to måneder har det vært opptøyer i landets byer. Minst 37 personer er drept. Matvarer mangler og rasjoneres, medisiner mangler, strømmen går stadig vekk, vold og utrygghet herjer i gatene, prisene stiger til himmels, økonomien står i stampe.

I forrige uke måtte president Nicolás Maduro gjennomføre ei skjult «giga-devaluering», som økonomen Ángel García Banchs kalte det. I forhold til den offisielle kursen tapte en bolívar 88 prosent av sin verdi. Etter den offisielle kursen koster en dollar fra USA 6,30 bolívar. Mandag solgte nasjonalbanken en dollar for 51,86 bolívar i det som kalles Alternativt Vekslingssystem for Valuta (SICAD II), en slags auksjon hvor man på visse vilkår kan delta. I januar gjorde man noe liknende som kaltes Komplementært System for Administrasjon av Valuta (SICAD I), da man solgte en dollar for 11,36 bolívar, noe som innebar å nedskrive verdien med 44 prosent. I forholdet til kursen i januar er en bolívar denne gang devaluert med 78 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer