Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Venn» for livet?

60 norske artister med Morten Abel, Sissel Kyrkjebø, Thomas Dybdahl, Sivert Høyem, Lene Marlin, Espen Lind, Kurt Nilsen, Odd Nordstoga og Bertine Zetlitz i spissen har sunget inn låta «Venn». Overskuddet fra prosjektet går til de katastroferammede i Sørøst-Asia. Intensjonen bak «Venn» er bedre enn resultatet. Men har det noen hensikt å være kritisk til artistdugnaden for flomofrene?

IKKE SIDEN «Sammen for livet» for 20 år siden har så mange norske artister vært samlet rundt samme mikrofon og plateprosjekt. I går fikk aviser og radiostasjoner tilgang på cd-singelen, som skal fronte dobbeltalbumet som kommer neste uke. Overskuddet av inntektene fra salget skal primært gå til barn i den indonesiske Aceh-provinsen. Initiativtakerne, et samlet Musikk-Norge med Spellemannkomiteen i spissen, håper at platesalget skal gi mellom fem og ti millioner kroner til Røde Kors.

HELE LANDET REAGERTE spontant i romjula, da bildene fra katastrofeområdene satte seg fast i folk. Alle ville hjelpe, også artister, som raskt var på banen (les: scenen). Det var også «Venn»-prosjektet, før både tekst og melodi var klar. På rekordtid hostet Lene Marlin og Espen Lind opp en lettbeint melodi, mens teksten er sammensatt av linjer og vers fra forskjellige bidragsytere. Dette er hastverksarbeid i alle betydninger av ordet. 60 sangere synger på plata, men mange fra norsk pop/rock-elite er likevel ikke med. Og den kremen av norske artister som deltar, er blitt til piska krem.

SELV OM HENSIKTEN er den aller beste, er man tjent med dette? Flomofrene i Asia - eller hungersnødlidende i Afrika eller, for den saks skyld, hjemløse i Norge - trenger penger i lang tid framover. Det virker som om prosjektet bare appellerer til folks korttidsminne. Hvorfor ikke bruke mer tid, planlegge det hele langt bedre og presentere en mer gjennomarbeidet sang? Og hvor interessant blir resten av dobbeltalbumet, som skal inneholde diverse artisters tidligere innspilte sanger? Hadde en singel vært nok?

MAN MÅ OGSÅ sette krav til produkter som er skapt av veldedighetshensyn. Ei plate, et stykke kunstverk eller hva det skulle være, må og skal ha kvaliteter. Som kjøper skal man sitte igjen med et stykke ekte vare, samtidig som man vet at pengene er gått til en god sak. Singellåta «Venn» imponerer ikke, selv om den sikkert blir en radiohit. Det er bare å krysse fingrene for at albumet har kvaliteter som gjør mine innvendinger til skamme, og at det skaffer tiltrengte midler til flomofrene. Ingen ting ville vært bedre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media