Vennegjengen som erobret verden

De seks hovedrolleinnehaverne i TV-serien «Venner for livet» ramler inn til intervjuavtalen som en gjeng ungdomsskoleelever. Etter litt vennskapelig krangling om hvem som skal sitte på den beste stolen, setter de seg på hver sin.

Phoebe, Rachel, Joey, Monica, Chandler og Ross. Eller Lisa Kudrow, Jennifer Aniston, Matt Le Blanc, Courtney Cox, Matthew Perry og David Schwimmer, som de egentlig heter.

«VENNER FOR LIVET» er et av de største amerikanske mediafenomener på lenge. Historien om den sammensveisete gjengen går rett hjem på kryss av og tvers av kulturer. TV-seerne elsker de seks unge, pene og vellykkede newyorkerne og deres daglige gjøremål. Som riktig nok er hverdagslige, bare på en litt finere måte enn ekte hverdager. I «Venner for livet» er alle gode venner; i virkeligheten er ikke den amerikanske underholdningsbransjen kjent for å skape langvarige og gode vennskap.

Men seriens produsenter, som selvfølgelig er med, vil ikke snakke så mye om konfliktene som nylig oppstod da de seks skuespillerne krevde skyhøye lønnspålegg og til slutt fikk det. Selv har de også merket oppstyret, blant annet i form av hatbrev fra fansen og beskyldninger om grådighet.

- Man tar slagene når de kommer. Men de kommer ikke så tett og så hardt lenger nå, sier Matt Le Blanc, som spiller Joey i serien.

- Vi går på arbeid, gjør jobben vår og har det hyggelig. Sånn har det alltid vært, uavhengig av alt oppstyret rundt lønningene våre. Akkurat det føler jeg er utenfor vår kontroll, sier Jennifer Aniston, Rachel i serien.

- Jeg bare ignorerer det. Jeg sier til de andre at vi må bare glemme det og konsentrere oss om jobben og få hverandre til å le, sier David «Ross» Schwimmer.

Matt LeBlanc fortsetter:

- I begynnelsen var «Venner for livet» en liten, intim serie. Nå har det tatt helt av, men for oss er det fortsatt en serie om seks venner som virkelig bryr seg om hverandre.

- Du må huske på at dette var helt nytt for oss, sier Matthew Perry, som spiller Chandler. - Jeg mener, hva ville du gjort hvis noen ringte deg og spurte om du ville være på forsiden av People Magazine? Jeg ville sagt: «Oh yeah! Great! Sure!».

JENNIFER ANISTON HUSKER første gangen de seks skuespillerne møtte hverandre.

- Vi fant tonen umiddelbart. Vi hadde så lik humor at det å bli kjent med hverandre var helt uproblematisk. Og ettersom tiden går blir det bare lettere og lettere. Vi passer ganske enkelt veldig godt sammen. Sånn sett har vi hatt flaks, sier Jennifer Aniston.

I serien spiller hun Rachel, som har et lengre forhold til Ross, spilt av David Schwimmer. Men etter en stund går det som det ofte går.

- Har bruddet gitt Ross og Rachel friere roller i serien?

- Egentlig ikke, sier David Schwimmer.

- Det har bare styrt oss i en annen retning. Det var mye humor i forholdet mellom Ross og Rachel. Det blir det sikkert nå også, men den blir litt annerledes. Nå er mulighetene for situasjonskomikk større. Men jeg synes nok at situasjonene paret Ross og Rachel havnet i var like morsomme, hvis ikke morsommere.

Jennifer Aniston samtykker:

- Helt enig. Av en eller annen grunn liker folk bedre å se et parforhold med problemer enn et som går knirkefritt.

MATTHEW PERRY SPILLER CHANDLER i serien. Han uttrykker hvor fornøyd han var da manusforfatterne endelig lot Chandler utvikle seg fra den litt sære karakteren han var i de første to årene.

- Jeg var virkelig begeistret da Chandler endelig fikk sjansen til å innlede et forhold. I år får han sjansen til å gjøre noen seriøse ting. Det første året var han alltid den morsomme typen som sa morsomme ting om andre menneskers seriøse foretakender. Men i år får jeg...

- Du mener som da du stjal kjæresten min? avbryter Matt «Joey» Le Blanc med himlende øyne.

- Ja, som da jeg stjal kjæresten din! He, he.. Men det er ikke sant, altså! forsetter Perry og skjønner at han nettopp har avslørt handlingen i en fremtidig episode.

- Vi kan snakke mer om dette etterpå, vi, sier han unnskyldende og klapper Le Blanc på skulderen.

- Hvordan klarer dere å være så gode venner over en så lang tidsperiode?

- Vi har alle erfart og jobbet med mennesker med stort ego, sier David Schwimmer.

- Derfor legger vi slike egenskaper til side under innspillingen. Du kan tro det eller ei, men det er mangelen på ego som gjør at vi fungerer så bra sammen.

- Jeg husker helt i begynnelsen, skyter LeBlanc inn. - Da pleide vi å se episodene sammen når de ble vist på TV. Og alle sa til hverandre: «Åh, du er så flink, du er så flink! Men jeg er helt grusom!» Nå vet vi at alle synes de andre er flinke. Derfor er alle sammen mer avslappet i forhold til sine egne prestasjoner.

SAMTALEN DREIER INN PÅ det aller viktigste i amerikansk TV: Seertallene. Seinfeld er inne i sin siste sesong og det betyr at det blir ledig sendetid på NBC klokka ni torsdag kveld. Nå sendes «Venner for livet» på samme kanal, samme dag klokka åtte. Rett før «Seinfeld». Men produsentene har ikke noe imot å sende en time seinere på kvelden, og nå spekuleres det på om endret sendetid betyr endret innhold.

- Seinfeld er kjent for å ta opp emner som hittil har vært fraværende i amerikanske situasjonskomedier, for eksempel Ku Klux Klan og onani. Betyr endret sendetid at «Venner for livet» vil gjøre det samme?

- «Venner for livet» har alltid vært en serie for voksne, sier produsent Kevin Bright.

- Men jeg innrømmer at vi har snakket med NBC's programsjef om det.

- Han har jeg ligget med! roper Courtney Cox.

Det blir pinlig stille et øyeblikk eller to. Så begynner alle å le.

PERFEKT PAR? David Schwimmer og Jennifer Aniston spiller kjæresteparet i serien, men også det blir slutt.