RÅTASSER: Presidentene Donald Trump og Vladimir Putin i Helsinki i Finland. Møtet har vakt sterk uro USA. Trump ser ut til å ha et nærmere forhold til Putin enn til lederne for USAs allierte i NATO. Foto: REUTERS / NTB Scanpix / Kevin Lamarque
RÅTASSER: Presidentene Donald Trump og Vladimir Putin i Helsinki i Finland. Møtet har vakt sterk uro USA. Trump ser ut til å ha et nærmere forhold til Putin enn til lederne for USAs allierte i NATO. Foto: REUTERS / NTB Scanpix / Kevin LamarqueVis mer

Vennen fra helvete

USA har en president som liker å plage og tukte sine venner, men som er svak for verdens råtasser, skriver Einar Hagvaag.

Kommentar

De europeiske lederne sitter igjen nokså hoderystende etter den andre heisaturen som avholdsmannen Donald Trump har gjennomført i Europa. Men de sitter neppe handlingslammede. De vet grovt sagt hva de må gjøre; Europa må stole mer på egne krefter. Det pussige diplomatiet til presidenten i USA kan styrke det europeiske samholdet. Og nå vet de en del mer om hva Trump egentlig holder på med.

Trump driver utenrikspolitikk som om det var forretninger og blander sammen sikkerhetspolitikk i NATO med handelspolitikk. Handelsavtaler mellom land er for ham som avtaler om kjøp og salg av hoteller, kasinoer, golfbaner og annen eiendom. Boka hans, «Avtalens kunst» («The Art of the Deal»), har han sågar anbefalt for britiske diplomater i forhandlingene med EU om utmelding.

Og så liker han «sterke menn», som her må oversettes med autoritære og egenrådige ledere, som han kan gjøre avtale med ansikt til ansikt uten innblanding fra andre. Forholdvis sterke kvinner liker han ikke, bare spør forbundskansler Angela Merkel i Tyskland! Det går bedre med president Emmanuel Macron i Frankrike, øyensynlig fordi han har så fine militære parader på Champs-Élysées i Paris.

På vei til toppmøtet i NATO æreskjelte Trump USAs allierte, særlig Tyskland og Merkel, for å ikke bruke nok penger til forsvar og samtidig drive «urettferdig handel» med USA. Tyskland er «en fange» av Russland fordi landet kjøper mye russisk gass. Hvis ikke de andre landene i alliansen innen januar har nådd målet om to prosent av brutto nasjonalprodukt i forsvarsutgifter innen januar - noe som er helt umulig å gjennomføre - så ville USA «gå aleine». Da det hadde roet seg og landene var enige, skapte han ny krise og ville doble målet til fire prosent, før han igjen roet seg, erklærte seier og roste samholdet i NATO. Det er sånn man kjøper og selger persiske tepper og hoteller.

Trump vil framstå sterk. Men han er politisk dum og åpenbart kunnskapsløs om historie og samfunn. Han bryr seg ikke om at det tar årevis å bygge opp militær styrke. Han skjønner ikke hvorfor Tyskland er forsiktig med å ruste opp og hvorfor nabolandene setter pris på dette. Han mener å se en sammenheng mellom bilene fra Mercedes som han ser i USA, og tyskernes uvilje mot å ruste opp. Han tenker ikke på fordelen USA har hatt av et samlet Europa som bolverk mot Sovjet-imperiet og Russland. I stedet vil han splitte EU og forhandle med landene enkeltvis. Og når han sammenlikner forsvarsutgiftene i NATO, ser han bort fra at USA har militære styrker langt utenfor området for NATO, som er Europa, Atlanterhavet og Middelhavet i tillegg til USA og Canada.

Det er ikke skjenneprekenene fra Trump som får europeerne til å bruke mer på forsvar, det er snarere mangelen på tillit til USA under Trump, som også tvinger Europa til samhold. Ved å stikke kniver i ryggen på sine venner, kan han fort ha skutt USA i foten.

Statsminister Theresa May fikk Trump på besøk mens hun var inne i den verste krisa rundt forhandlingene om bruddet med EU, med opprør i hennes regjering og parti. Hun må i det stille ha tenkt: «Å nei! Ikke han! Og ikke nå!» Han kom til middag med henne da et intervju med ham ble offentliggjort, hvor han skjelte henne ut for å ikke våge et hardt brudd med EU og sa at dette ville gjøre det umulig med en handelsavtale med USA. Hun hørte ikke på hans råd, sa han, og hennes avgåtte utenriksminister og fremste utfordrer i partiet, Boris Johnson, ville være en «ypperlig statsminister». Vennen fra helvete var på besøk, og hundretusener demonstrerte mot gjesten i Londons gater. Til slutt roste gjesten sin vert, og May holdt på sitt britiske flegma.

I stedet for å forhandle burde May saksøke EU, sa Trump, ifølge May etterpå. Søksmålet måtte i fall sendes til EU-domstolen, som altså May vil frigjøre Storbritannia fra.

Etter å ha plaget sine venner og så spilt golf dro Trump til Helsinki for å møte president Vladimir Putin fra Russland, en egenrådig likemann som skulle være hans fiende. Trump kom bedre ut av det med fangevokter Putin enn fangen Merkel. Om russisk innblanding i valget i USA stolte Trump like mye på den russiske etterretningsoffiseren Putin som på USAs egne etterretningstjenester. I oppstyret i USA som fulgte, forsøkte Trump å «rette opp» hva han hadde sagt. Troverdig er det ikke.

Vi så noe liknende da han møtte herskeren i Nord-Korea, Kim Jong-un, han som henrettet en onkel og drepte en bror. Donald Trump har en forkjærlighet for politikkens råtasser. Hva oppnådde han med dette? Egentlig ingenting, bare et tilbakeslag hjemme i USA.