VENNER FOR LIVET: Mange har vel ønsket seg et vennskap som karakterene i den populære tv-serien "Friends". Men studier viser at vi er overraskende dårlige til å vurdere hvem som faktisk er våre venner. Foto: NTB Scanpix
VENNER FOR LIVET: Mange har vel ønsket seg et vennskap som karakterene i den populære tv-serien "Friends". Men studier viser at vi er overraskende dårlige til å vurdere hvem som faktisk er våre venner. Foto: NTB ScanpixVis mer

Vennene dine er ikke nødvendigvis venner med deg

Bare halvparten av vennskap er gjensidige. 

Vet du egentlig hvem vennene dine er? Forskning viser at vi faktisk er ganske dårlige til å vurdere om vennskap er gjensidige eller ei.

En nylig studie viser at bare halvparten av vennskapene er gjensidige, skriver New York Times.

Det betyr at sjansen er ganske stor for at en du regner som en god venn, ikke nødvendigvis tenker det samme om deg.

Eller at noen du bare kjenner via Facebook regner deg som en del av sin vennekrets.

Ikke gjensidig

En studie publisert i det vitenskapelige tidsskriftet PLOS One har analysert ulike former for vennskap mellom 84 personer i alderen 23 til 38 år. Studien be utført av forskere ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) og universitetet i Tel Aviv.

Deltakerne ble bedt om å rangere nærhet i relasjon på en skala fra 0 til 5, hvor 0 var «jeg kjenner ikke denne personen» og 5 var «en av mine beste venner». I tillegg ble deltakerne bedt om å gjette hvordan de andre deltakerne ville rangere dem.

Følelsene viste seg å bare være gjensidige i 53 prosent av tilfellene. Som ikke sto i stil til forventningene.

For i de tilfellene der deltakerne kategoriserte en annen av deltakerne som venn, var det hele 94 prosent av dem som trodde følelsen var gjensidig.

Utfordrer selvbildet

«Disse funnene tyder på en manglende evne til å oppfatte gjensidigheten i vennskap, som kan ha en sammenheng med at ikke-gjensidige vennskap utfordrer ens eget selvbilde», skriver forskerne i studien.

Resultatene i denne studien er i overensstemmelse med en rekke tidligere studier, hvor mer enn 92 000 personer har deltatt totalt, og hvor andelen med gjensidige vennskapelige følelser varierte mellom 34 prosent til 53 prosent, skriver New York Times.

Det kan tyde på at vi har veldig ulike definisjoner på hva vi regner som en venn. Og fordi vi har begrenset med tid, har vi også et begrenset antall gode venner.

- Det å tilbringe tid sammen, uten å gjøre noe spesielt, har blitt en tapt kunst, og i stedet erstattet med sms og twittermeldinger. Folk har blitt så opptatt av å effektivisere relasjoner at de ikke lenger har begrep om hva det betyr å være en venn, sier engelskprofessor Ronald Sharp ved Vassar College, som blant annet underviser i et fag om vennskap i litteraturen, til New York Times.

Få Facebook-venner er virkelige venner

Bare et lite antall av de vennene du har på Facebook kan regnes som gode venner. Psykologiprofessor Robin Dunbar ved Oxford-universitetet har studert 3375 facebookbrukere i alderen 18 til 65 år, og studien ble publisert i januar i år.

Disse brukerne hadde i gjennomsnitt 150 venner på Facebook, og bare 4,1 av dem kunne de regne med i en emosjonell krise, mens 13,6 prosent uttrykte sympati, skriver Forbes.

«Deltakerne som hadde uvanlig store nettverk hadde ikke et større antall nære venner enn de med mindre nettverk. I stedet regnet de oftere bekjente som en del av vennekretsen», skriver Dunbar i studien.