Vennepunkter

Filosof Helge Svare har skrevet en hyllest til vennskapet. Det har vi også.

- JEG FØLTE BARE veldig for å tale vennskapets sak. Det er tross alt en av de aller viktigste tingene i livet, sier Helge Svare (43), filosof og forfatter. I midten av mars kommer boken «Vennskap», en kombinert personlig og filosofisk-historisk behandling av temaet.

Her skriver Svare både om hva han selv synes er bra med venner, og konstaterer følgende:

Moderne individualisme gjør at venner for mange er viktigere enn familie.

Ekteskap bør ikke gå på bekostning av vennskap.

Parvennskapet er det sterkeste.

Bjørnstjerne Bjørnson pleide å tiltale sine kamerater med «min hjertenskjær» og «du liflige måltrost». Det gjør man sjelden idag.

Og så skriver Svare om hva folk som den greske filosofen Aristoteles syntes om vennskap. «Gamle, gode Aristoteles», som han sier.

- Et av poengene hans er at en virkelig god venn krever så mye tid og energi, at det kan du nesten ikke være med mange. Aristoteles går mye igjen. Han er en favoritt, sier Svare.

- Du synes idéene hans fortsatt holder vann?

- Man må alltid lese filosofer med kritisk distanse, men jeg synes det er mye bra i det. Når han vektlegger at et godt liv forutsetter godt vennskap, da kjenner jeg at ja, det stemmer.

- Hva med når han sier at man ikke er «kjent før man har spist salt sammen»?

- Nei, det må jeg si, det skjønner jeg ikke helt. Antakelig er det metaforisk ment i betydningen «å gå gjennom motgang sammen». Og det er jo en fin tanke.

 Torbjørn & Solveig

SKUESPILLER Thorbjørn Harr (29) synes det er uproblematisk å ha en god og nær jentevenn selv om han har kjæreste. Så kaller han også Solveig Kloppen (32) for en liten tass med pupper. De to har hatt latterkrampe sammen siden de møttes på teatersportkurs for ti år siden.

Og de har aldri klina. Helt sant.

Thorbjørn: Det er utrolig fint å ha en jente å prate med som man ikke kunne tenke seg å bli kjæreste med. Man får en helt annen innfallsvinkel på ting enn med guttevenner.

Solveig: Ja, vennskapet vårt begynte jo med mye tøys og fjas, så begynte vi å gå på ski sammen, og de siste årene har det vært mest prating. Det som er så bra med å ha en guttevenn, er at han kan sette meg på plass. Riste meg litt av og til.

Thorbjørn: Det er viktig at man kan sparre med hverandre, og vi har innmari fine prater. For eksempel har hun vært til stor hjelp i krisetid, da jeg ikke hadde kjæreste.

Solveig: Jeg synes det er fint at Thorbjørn er litt sånn «ho-hoi, nå drar vi på tur!» Med venninner er det lett å bli sittende i sofaen og snakke.

Thorbjørn: Vice versa. Det er veldig få av mine guttevenner som serverer aftens når jeg kommer på besøk. Jeg er veldig glad i aftens.

- Er det vanskeligere å ha gode venner av motsatt kjønn når man har kjæreste?

Thorbjørn: Det finnes en gyllen regel.

Solveig: Mmm.

Thorbjørn: De jentevennene man hadde før man ble sammen med kjæresten, de får man beholde. Men å få en ny god jentevenn nå hadde vært rart.

Solveig: Mmm. Ja.

Thorbjørn: Man må jo ta hensyn til kjæresten sin. Det er også viktig at vi respekterer hverandres kjærester. Og at vi liker dem.

Solveig: Veldig viktig. Ellers blir det komplisert.

- Så det viktige spørsmålet: Har dere spist salt sammen?

Solveig: Teller popcorn? Servelatpølse?

Thorbjørn: Ja, erru gæren. Servelatpølse er jo aftens.

Solveig: Og ikke minst egg og bacon. Det er søndagsfrokost.

Thorbjørn: Sammen med andre, ja. Vi spiser ikke frokost sammen bare vi to. Det er typisk over grensen.

 Erlend & Steinjo

DET VAR SEKUNDER FØR de skulle inn til Skavlan. TV-bestisene Erlend Klarholm Nilsen (25) og Stein Johan «Steinjo» Grieg Halvorsen (28) fra NRKs «Slå på ring» sto ferdigsminka i kulissene. De så på hverandre i noen sekunder. Litt rørte begge to.

Steinjo: Dette hadde vi snakka om, liksom. Og der og da tenkte vi litt på alt som hadde ført oss hit, helt siden den dagen i 1982, da mamma tvinga meg til å leke med Erlend i bygården.

Erlend: Og så lo vi litt også, fordi vi hadde også snakka om at dersom vi noengang kom på Skavlan, måtte de andre gjestene ikke være tørre politikere. Det ble Erna Solberg og Siv Jensen.

- Hvorfor er Steinjo bestekompisen din, Erlend?

Erlend: Steinjo støtter alltid, stiller alltid opp. Når jeg har det dårlig, kommer han og ringer på døra med en gang. Det er beviset på en god venn.

Steinjo: Men jeg har veldig dårlig samvittighet for noe. Da Michael Jackson var i Norge i 1992, skulle jeg få møte han backstage. Erlend og jeg hadde gleda oss til dette i månedsvis. Men så tok jeg med meg en blind gutt fra skolen i stedet. Jeg husker at jeg så det lyse hodet til Erlend midt inne blant de 40000 publikummerne. Uff.

- Han blinde var fornøyd i alle fall?

Steinjo: Han var kjempeglad.

- Kommer dere til å være like gode venner alltid?

Steinjo: Vi er ganske sikre på at vi kommer til å være like gode venner resten av livet. Men hvis vi er skikkelig langt nede og ikke ser noen vei tilbake, har vi bestemt at vi skal kjøre Thelma og Louise-bil utfor Hallingskarvet.

Erlend: Og idet vi gjør det, skal det fly en fjær tilbake til Oslo.

Steinjo: ... der den lander på to nye kompiser.

Erlend: Nå skal det jo sies at vi har andre venner også, selv om mange tror vi to gjør alt sammen. Det gjør vi jo forsåvidt. Det er utrolig viktig å ha en som alltid er der.

Steinjo: Av og til blir jeg helt rørt fordi jeg er så heldig å ha en bestekompis. Det er ikke alle som har det. Jeg er fryktelig, fryktelig glad i Erlend.

- Dere er veldig flinke til å snakke om følelsene deres?

Steinjo: Jada. Jeg har jo til og med sagt at jeg elsker deg.

Erlend: Ja, det har du. Men det var på nyttårsaften.

 Christine & Anita

DE SISTE MÅNEDENE har vært tøffe for Christine Lossius Thorin (25) fra Oslo og Anita Reinton Utgård (28) fra Ål i Hallingdal. Christine er programleder i NRKs «Petremorgen» og begynner på jobb klokken grytidlig om morgenen, mens Anita er TVNorges nyhetsanker og «Bymagasinet»-programleder og ofte jobber til langt på natt. Så døgnrytmene er ikke all verden. Og dersom de skal treffes, må det skje i helgene.

Sånn har det ikke alltid vært. Under studieårene på journalistutdanningen i Volda var de som erter og gulrøtter.

Christine: Vi hadde litt dårlig kjemi i starten. Vi møttes ordentlig første gang på en fest i Volda. Mitt inntrykk da var at Anita var teit. Pen, ålreit, men teit.

Anita: Jeg hadde inntrykk av at Christine var helt uspiselig.

Christine: Men så skjønte jeg at hun var morsom, i tillegg til pen, og at hun ikke var teit i det hele tatt. Så det er litt som med Märtha og Ari. Vi netta først på den tredje daten.

- Vil dere si at dere er bestevenner?

Christine: Begge vi har vel beholdt vennekretser som stammer fra før studietiden. Men jeg vil absolutt si at Anita er den personen som vet mest om hva som har skjedd med meg de siste årene, i oppturer og nedturer.

Anita: Vi har både bodd sammen og reist lenge sammen. Så vi har bestått vennetestene.

Christine: Det er et valgt vennskap, til forskjell fra de du vokser opp sammen med. Jeg merket at jeg ble utrolig oppsatt på å bli venner med Anita. Begynte å varte henne opp med gaver og sånn.

Anita: Å få en god venn i eldre alder er en gave.

- Er det viktigere med en bra venn enn en bra gjeng?

Christine: Jeg elsker gjenger litt, og jeg synes det er viktig å sammenblande vennegjengene du har. Men det ville være veldig trist hvis det ikke var sånn at det var en i gjengen du følte deg nærmere, på et vis.

- Er det noe i at man ikke er ordentlig kjent før man har spist salt sammen?

Anita: Christine er som en sau når det gjelder salt, altså. Hun mener at et måltid uten salt er som julaften uten juletre. Da vi var på ferie i Barcelona og skulle spise i parken, samlet hun salt fra absolutt alle fortauskaféene.

Christine: Jeg må slutte med det der. Det er farlig. Salt binder opp vann i kroppen din, vet du.

Anita: Ja, salt er farlig for hjertet. Men det er bra for vennskapet.

<B>TRAVLE VENNER: Mens Solveig er opptatt med «Idol», forbereder Thorbjørn seg til premiere på «Figaros Bryllup» på Nationaltheateret 19. mars. Dermed blir det mest telefonprating for tiden.
<B>UVANLIG:</B> - Vi ble venner selv om Anita gikk i klassen over meg og var to år eldre. Det er jo ikke helt normalt. Det er nesten som Dag Frøland og Hank von Helvete, det, sier Christine Lossius Thorin (t.v.).
<B>TVILLINGSJELER: Erlend og Steinjo har akkurat gitt ut plate med musikalske høydepunkter fra «Slå på ring». Det er bare en av utallige ting de har gjort siden de ble venner da de var 3 og 5 år gamle.
<B>HAR SKREVET BOK OM VENNSKAP:</B> Filosof Helge Svare.