Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tom Strømnæss og Åndenes makt

- Venner har stilt spørsmål ved hva i all verden det er jeg holder på med

Tom Strømnæss i «Åndenes makt» får høre det av venner og bekjente.

STARTER FOR SEG SELV: Programleder i «Åndenes Makt», Tom Strømnæss (61), tar med seg det kontroversielle programmet og starter eget produksjonsselskap. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
STARTER FOR SEG SELV: Programleder i «Åndenes Makt», Tom Strømnæss (61), tar med seg det kontroversielle programmet og starter eget produksjonsselskap. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Ja, nå er jeg virkelig blitt «Åndenes Mann». Jeg er så knyttet til det programmet, på godt og på vondt, sier Tom Strømnæss lattermildt da han møter opp for intervju midt blant nybyggene på Aker Brygge.

Valget av sted er ikke for å være langt fra gamle hus som påstås å være «hjemsøkte» i «Åndenes makt». Men restauranten Beach Club har vært 61-åringens stamsted siden 90-tallet.

- Det er fordi jeg bor på Nesodden og det er rett ved båten, sier han, men legger til:

- Men vi har fått forespørsler herfra, og det ligger fryktelig mye historie her fra både Akers Mekaniske og Vika. Det kan like gjerne skje uforklarlige ting i nye hus som gamle, og i kontortida som midt på natta. Man er aldri trygg, sier han og ler.

Omstridt program

ÅNDENES MANN: Tom Strømnæss er sammen med «klarsynte» Lilli Bendriss (t.v) og Gro Helen Tørum blitt kjente fjes etter 12 sesonger av «Åndenes makt» på TVNorge. Foto: NTB Scanpix
ÅNDENES MANN: Tom Strømnæss er sammen med «klarsynte» Lilli Bendriss (t.v) og Gro Helen Tørum blitt kjente fjes etter 12 sesonger av «Åndenes makt» på TVNorge. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tom Strømnæss har vært en profilert programleder for det omstridte programmet «Åndenes makt» i hele 12 år, gjennom både seersuksess og ramsalt kritikk om juksing.

Men tv-seerne ble kjent med 61-åringen lenge før håret ble sølvgrått. Han startet i TVNorge i 1993, og har vært med på utviklingen av programmer som «Casino», «Heia Tufte», «Nissene på låven» og «71° nord».

- Jeg hadde ingen ambisjoner om å komme på tv. Mediekarrieren bryter egentlig med det jeg gjorde før. Jeg var regnskapskonsulent i Oslo kommune i 10 år før jeg begynte med dette, røper programlederen.

Veien inn i norsk media gikk via en kommunal radio for ungdom, og han og tre andre fikk siden mulighet til å ta over konsesjonen til kanalen.

- Eneste krav var at vi måtte opprettholde samme profil, altså lage en ungdomskanal med fokus på sysselsetting. Men det var veldig kjedelig for en kommersiell radio, og sjanseløst i det lange løp, så vi gikk jo konkurs, forteller Strømnæss om kanalen som fikk navnet Arbeidsradioen.

- Det ble noen konsekvenser, tapte lønnsinntekter og sånn, men ikke verre enn at vi kom over det fort, sier han.

Tilfeldig i «Åndenes Makt»

Etter konkursen gikk veien til Radio 1 og siden TVNorge.

61-åringen forteller at det også var tilfeldig at han skulle bli kjent som Åndenes Mann. TVNorge kjøpte den danske utgaven av programmet og Strømnæss ble satt til å legge norsk røst på den danske spøkelsesjakten. Da serien skulle lages her, ble han programleder.

- Jeg har aldri vært opptatt av meningen med livet eller eksistensielle spørsmål. Men jeg er nysgjerrig av natur, sier han.

Gjennom åra er han imidlertid blitt overbevist om at det skjer uforklarlige ting i norske hjem. Han er fast bestemt på at klisjeen «det finnes mer mellom himmel og jord», er sann. Og i 2013 utdypet han dette i boka «Åndenes makt».

- Det er lett å tenke at åndejakt hører hjemme i helsevesenet og ikke i et underholdningsprogram. Men jeg vet at det skjer uforklarlige ting, og vi har dokumentert dette gjennom flere år. Jeg vet ikke om det som skjer kan sette i sammenheng med avdøde personer, slik de klarsynte hevder. Men jeg synes spørsmålene vi reiser er interessante. De utfordrer forståelsen av vår natur, og det bør tas på alvor, mener han.

VETERAN: Tom Strømnæss har vært tilknyttet TVNorge i 25 år. Han var blant annet med og startet den kortlivede Nyhetskanalen som leverte nyheter til TVNorge i 1997–98. Foto: Siv-Elin Nærø
VETERAN: Tom Strømnæss har vært tilknyttet TVNorge i 25 år. Han var blant annet med og startet den kortlivede Nyhetskanalen som leverte nyheter til TVNorge i 1997–98. Foto: Siv-Elin Nærø Vis mer

Gjennom de 12 åra i programmet hevder Strømnæss å ha opplevd at elektriske ting starter uten strømtilførsel, og han får ofte vondt i hodet på steder de klarsynte påstår at det er ånder.

- Men jeg er definitivt ikke klarsynt selv, sier han.

Programmet har likevel blitt hans varemerke, og programprofilene tjener godt på åndejakta. TVNorge meldte nylig at de viser enda en sesong av seermagneten neste høst. Strømnæss annonserte samtidig at han gir seg i kanalen, og starter produksjonsselskapet ViewMasters med «Åndenes makt» som flaggskip.

- Programmet tar så mye av min tid, og jeg legger så mye energi og sjel i det. Derfor ville jeg ta litt større eierskap, sier han.

Vitser om jobben

Strømnæss har imidlertid fått mange vitser og morsomme kommentarer om jobben.

- Det er uforståelig for veldig mange, også vennene mine. Venner har stilt spørsmål ved hva i all verden det er jeg holder på med. De færreste hadde trodd at jeg skulle lede et program som heter «Åndenes makt». Men det har blitt noen morsomme samtaler om det, sier han.

Kona hans gjennom 37 år, Bente Eriksen, er imidlertid støttende.

- Vi møttes i 1974 og ble gift i 1979. Jeg tror noe av hemmeligheten er å unne hverandre ting, vise romslighet og raushet for hverandre. Samt tillit, sier han.

I fjor ble han frilanser i TVNorge for å trappe ned arbeidet og få tid til hobbyer og familie.

- Jeg prøver å demme opp for forfallet i kroppen ved å trene litt, sykle, løpe, gå på ski og spille fotball. Og så har jeg barn og tre barnebarn som krever sin tid. Jeg har nok å gjøre, og tanken var at jeg skulle jobbe litt mindre for å få tid til alt det andre. Men det blir nok ikke slik når jeg starter eget.

-Ringen sluttet

Strømnæss håper det går bedre med etableringen av eget selskap nå, enn da han startet på egenhånd på 90-tallet.

- Jeg har tenkt litt på det, at nå er ringen sluttet. Nå prøver jeg på nytt, men har fått mer erfaring og er litt tryggere.

Fra høsten av er teamet i gang med en ny sesong av det kontroversielle programmet. Strømnæss håper at det ikke spøker for levetiden til den tv-sendte spøkelsesjakten.

- Det er nesten et uforklarlig fenomen i seg selv at programmet er blitt så populært. Man kan lure på hvor mye vann som er igjen i den kluten. Jeg har tenkt at den er tørr mange ganger, men så er den ikke det. Jeg skal ikke holde på i all evighet, det gidder jeg ikke. Men det blir en liten stund til. Hadde jeg vært klarsynt hadde jeg kanskje visst hvor lenge jeg skulle fortsette.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!