LEDER

Norge-Kina

Venner med Kina igjen

Erklæringen må ikke innebære at Norge avholder seg fra å kritisere Kinas brudd på menneskerettigheter i framtida.

FREDSPRISVINNER: Dissidenten Liu Xiaobo
FREDSPRISVINNER: Dissidenten Liu Xiaobo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

I går tinet isfronten mellom Norge og Kina. Da offentliggjorde de to landenes regjeringer en felleserklæring om normalisering av de bilaterale forhold. Det betyr at politisk og diplomatisk kontakt gjenopptas. Utenriksminister Børge Brende (H) offentliggjorde nyheten fra Beijing i går morges. Stortinget og resten av det politiske Norge mottok den som en seier etter en langdryg og smertefull prosess som har pågått i over seks år.

Kina skjøv Norge ut i den diplomatiske kulda høsten 2010, etter at Nobelkomiteen offentliggjorde beslutningen om å tildele fredsprisen til den fengslede kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Han soner en dom på 11 års fengsel, og mottok prisen «in absentia» via en symboltung tom stol foran Norges konge og regjeringsmedlemmer i seremonien i Oslo rådhus. Kinas ledere reagerte med raseri og politisk boikott av Norge. Forhandlinger om en bilateral frihandelsavtale ble stanset. Menneskerettighetsdialogen, som har pågått siden 1997, ble avbrutt. I seks år har Kinas forhold til Norge vært verre enn til noe annet vestlig land.

Før gårsdagens gjennombrudd har det vært utallige mislykkede forsøk på opptining av forholdet. Daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) stanset et løsningsforslag som var forhandlet fram i hemmelighet i 2013. Det bygget på en dansk modell etter et Dalai Lama-besøk i 2009. I tillegg til en offisiell uttalelse skulle man, som danskene hadde gjort, sende et hemmelig «non-paper» til Kina med en retorikk som kunne tolkes som en beklagelse. Dette ble ikke gjennomført.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer